Dintre domeniile de Internet din categoria tari, Romania este pe primul loc, urmata de Rusia, la procentajul site-urilor periculoase, spune McAfee.

Romania se afla printre cele mai riscante destinatii pe Internet, conform unui studiu efectuat de compania de securitate software McAfee, citat de editia electronica a „Forbes".

Campionul nesigurantei in mediul virtual este insa domeniul .tk (Tokelau).

„Bucurati-va de plajele din Tokelau. Dar aveti grija la site-urile web ale insulei din Pacificul de Sud", spune McAfee in studiul sau privind cele mai periculoase adrese web din lume.

Conform companiei, peste 10% din totalul site-urilor web inregistrate in Tokelau, identificabile prin terminatia .tk, vor expune utilizatorii la spam, virusi si la spyware.

Studiul se bazeaza pe date furnizate de SiteAdvisor, o companie cu sediul in Boston, cumparata de McAfee in aprilie 2006. Instrumentele online gratuite, oferite de SiteAdvisor, confera site-urilor web un scor de siguranta calculat in urma comportamentului site-ului respectiv, tinind cont daca a trimis spam, daca a infectat utilizatorii cu programe malitioase sau daca face abuz de pop-up-uri cu reclame.

Irlanda si Finlanda, cele mai „curate"

Noul studiu distinge site-urile pe baza domeniului in care au fost inregistrate. McAfee spune ca a verificat 8,1 milioane de site-uri web, cu trafic masiv si inregistrate in 265 de domenii diferite. Rezultatul reprezinta un ghid unic de calatorie pentru navigatorii webului. Dintre tarile mai mari, Romania si Rusia au primit „coroana" pentru cele mai periculoase destinatii, cu 5,6%, respectiv 4,5% din site-urile lor desemnate ca riscante, in timp ce Irlanda si Finlanda sint considerate cele mai sigure tari, ambele cu factori de risc de 0,1%.

Iar cel mai comun nume de domeniu este unul dintre cele mai riscante: circa 6% dintre domeniile .com sint periculoase. La .info se inregistreaza 7,5% dintre site-urile riscante.

Cele mai riscante domenii web 1. Tokelau (.tk)

2. Information (.info)

3. Samoa (.ws)

4. Romania (.ro)

5. Commercial (.com)

6. Business (.biz)

7. Rusia (.ru)

8. Network (.net)

9. Familii si indivizi (.nume)

10. Slovacia (.sk)