Ordinul lui Blaga a generat critici printre membrii Comisiei Europene. Perceptia negativa asupra schimbarilor de la DGA, institutie creata din bani europeni tocmai in scopul de a combate coruptia din sistemul administrativ din Romania, a determinat s
Ordinul lui Blaga a generat critici printre membrii Comisiei Europene. Perceptia negativa asupra schimbarilor de la DGA, institutie creata din bani europeni tocmai in scopul de a combate coruptia din sistemul administrativ din Romania, a determinat si o serie reactii ale euro-parlamentarilor. Conform unor surse, Comisia Europeana va lua in considerare evolutia schimbarilor de la DGA si va evalua progresele din ultimele luni ale luptei anticoruptie. Toate aceste elemente se vor regasi in Raportul Comisiei conduse de Fratini.
Si europarlamentarii romani au reactionat fata de gestul ministrului Blaga. Asa cum a declarat pentru ZIUA Adina Valean, membru al Comisiei conduse de Frattini, se "poate darama toata credibilitatea in materie de anticoruptie" creata in timpul campaniei de integrare a Romaniei in UE. Totodata, oficialii de la Bucuresti risca, prin acceptarea demersurilor lui Blaga, sa activeze clauza de salvgardare. Comisarul european Leonard Orban a declarat ca "din cauza presiunilor exercitate asupra institutiilor anticoruptie (cum este DGA) de catre grupuri interesate in stoparea marilor cazuri de coruptie odata cu aderarea la UE precum si intentia acestora de a-i inlatura pe cei care instrumenteaza astfel de dosare, atragem atentia asupra posibilitatii ca Uniunea Europeana sa activeze clauza de salvgardare pentru capitolul de Justitie si Afaceri Interne".
Avertismentele lui Basescu
Presedintele Traian Basescu sustinea, nu cu mult timp in urma, ca adoptarea Legii de infiintare a ANI a fost convenita cu Comisia Europeana, fiind una dintre conditii pentru ca "acel stegulet rosu sa fie transformat in galben". El adauga ca actul normativ nu trebuie neaparat aprobat asa cum l-a propus ministrul Justitiei. "Parlamentului nu poti sa ii impui o anumita forma, pentru ca este suveran pe deciziile pe care le ia. Important este ca legea sa fie adoptata, poate cu ajustari", spunea seful statului. De asemenea, Basescu a relatat ca, in cadrul intalnirilor pe care le-a avut la Bruxelles cu inaltii oficiali europeni, s-a ridicat problema ANI. Presedintele a avertizat si ca Romania poate "foarte bine" sa primeasca aplicarea clauzei de salvgardare, fapt care ar produce "extrem de multe complicatii", pentru romani in primul rand. Iata ca pana in prezent legea ANI nu a fost adoptata.
Blaga da cu bata-n balta
Intr-un memoriu emis de Asociatia pentru Implementarea Democratiei, organizatie ce monitorizeaza activitatea DGA, si care a ajuns in posesia comisarului Franco Frattini, se precizeaza ca "evenimentele care au condus la demisia liderului DGA si potentialele presiuni exercitate la DGA (...) constituie semnale negative si un mare pas inapoi in ceea ce priveste suportul politic existent in Romania pentru continuarea reformelor anticoruptie". In acelasi memoriu se arata ca membrii comisiei de ancheta desemnata de ministrul Blaga sa controleze activitatea DGA il au ca sef, pe linie de Minister, pe chestorul Constantin Manoloiu, cel care este, culmea, cercetat pentru fapte de coruptie. Acesta a fost, de altfel, si unul dintre motivele pentru care Marian Santion si-a dat demisia. Mai mult, chestorul Vasile Nita, presedintele Comisiei de Ancheta este acuzat de abuz in cazul verificarilor demarate la DGA. El nu a respectat termenul legal de cinci zile inainte de a decide efectuarea controlului. Dedesubturile acestui scandal cu implicatii la nivel european sunt, in viziunea unor europarlamentari romani, "o modalitate a vechilor cadre din sistem" de a stopa reforma anticoruptie. AID sustine ca exista un conflict de interese intre unii dintre membrii Comisiei de Ancheta interdepartamentale, autorizata de ministrul Vasile Blaga sa controleze activitatea DGA, in conditiile in care mass-media a semnalat faptul ca o parte dintre aceste persoane sunt anchetate in prezent de DGA pentru cazuri de coruptie. (Petrisor CANA)
Audieri la MAI
Fostul sef al DGA, Marian Santion (foto), si seful Comisiei de Control, Vasile Nita, vor fi audiati in cursul zilei de astazi de Comitetul Strategic al Directiei Generale Anticoruptie din cadrul Ministerului de Interne.
Foto: Rompres La audieri sunt invitati sa participe si reprezentanti ai Comisiei Europene si ai ambasadelor de la Bucuresti care au activitati in derulare cu DGA. Audierile survin cererii AID de convocare a Comitetului Strategic pentru Monitorizarea DGA, masura fiind destinata rezolvarii crizei pe care o traverseaza DGA. Totodata, AID cere demisia celui care a constituit comisia de ancheta care efectueaza controlul asupra DGA. "Ca urmare, datorita aparentului conflict de interese al acestora, AID ii cere demisia celui care a format aceasta comisie si care a transmis lista de investigatori la DGA: Chestorul Constantin Manoloiu - Seful Corpului de Control al Ministrului de Interne, pentru asumarea raspunderii cu privire la situatia subordonatilor acestuia". De asemenea, AID apreciaza ca "fireasca si normala" suspedarea din functie a lui Manaloiu pana la finalizarea anchetei de catre DGA, invocand informatii referitoare la o posibila mita primita de chestor.
La randul sau, chestorul Pavel Abraham, presedintele Agentiei Nationale Antidrog, sustine ca nu a fost cercetat sau audiat de DGA, argumentand ca numele sau a fost introdus "artificial" in scandalul referitor la faptul ca ar fi luat mita, alaturi de chestorul Constantin Manoloiu, pentru rezolvarea problemelor legate de viza lui Fathi Taher. Abraham a adaugat ca daca procurorul Marian Santion ar fi detinut date despre o eventuala mita, legal, cercetarea in acest caz nu intra in competenta sa, iar datele ar fi trebuit trimise la DNA. Totusi, Directia Nationala Anticoruptie nu a fost sesizata de catre MAI cu privire la eventuale fapte penale ce ar fi fost comise de seful corpului de control al MAI, chestorul Constantin Manoloiu, desi ar exista un dosar referitor la acesta, sustin surse judiciare. Purtatorul de cuvant al DNA, Livia Saplacan, a declarat, ieri, ca institutia nu a fost sesizata de DGA in legatura cu fapte comise de ofiteri ai MAI. (Oana ROTARU)
Comisia pentru locuinte
Ministrul Administratiei si Internelor a dispus, ieri, constituirea unei noi comisii care sa cerceteze cazul angajatilor MAI care au cumparat in mod abuziv locuinte de serviciu.
Foto: Rompres Corpul de Control al ministrului Blaga care s-a ocupat pana acum de caz si-a sistat activitatea, iar unul dintre motivele pentru care s-a decis stoparea cercetarilor este implicarea in ancheta a trei politisti care isi cumparasera locuinte de serciviu, din ograda ministerului si care erau vizati de DGA. "Ministrul Administratiei si Internelor, Vasile Blaga, a cerut constituirea unei noi comisii de verificare a tuturor vanzarilor de locuinte efectuate de MAI, incepand cu data intrarii in vigoare a Legii numarul 562/2004, actul normativ prin care se permite angajatilor Ministerului dreptul de a-si cumpara locuintele de serviciu", arata un comunicat al MAI. Comisia este alcatuita din reprezentanti ai Directiei Generale Juridice, Directiei Generale Financiare, Directiei Generale de Management Resurse Umane, Directiei Generale de Audit Intern, Directiei Generale de Informatii si Protectie Interna si Directiei Generale Anticoruptie. De asemenea, din comisie face parte si un reprezentant al Corpului National al Politistilor. Potrivit MAI, comisia este condusa de secretarul general adjunct al MAI, chestorul Nicolae Dinculescu (foto), iar din componenta acesteia "nu face parte nici o persoana care sa fi beneficiat de dreptul de a isi achizitiona locuinta de serviciu sau care sa fi fost implicata in analiza si aprobarea solicitarilor de cumparare".
Comisia pentru locuinte trebuie sa verifice toate documentatiile de vanzare-cumparare pentru locuintele aflate in administrare de MAI, dar si a declaratiilor de avere ale cumparatorilor, care au fost puse in nenumarate randuri sub semnul intrebarii. Mai mult, se presupune ca unii angajati au declarat in fals ca nu mai detin alte locuinte proprietate personala, atat ei cat si sotiile, atunci cand au redactat cererea de cumparare. Totodata, MAI mentioneaza ca la nivelul inspectoratelor generale (Politia, Politia de Frontiera, Jandarmeria, Inspectoratul General pentru Situatii de Urgenta) si a celorlalte structuri din subordinea MAI se vor constitui subcomisii cu acelasi obiectiv, care vor trimite comisiei centrale rezultatele verificarilor efectuate. Comisia nou infiintata prin ordinul ministrului Vasile Blaga trebuie sa prezinte, in termen de 90 de zile, un raport cu privire la rezultatele verificarilor, care vor fi date publicitatii. Eventualele nereguli identificate vor fi urmate de consecintele prevazute de legislatia in vigoare. Ministerul Administratiei si Internelor a vandut, in perioada 2004-2007, catre angajatii titulari ai unor contracte de inchiriere un numar total de 1.603 locuinte de serviciu. (Oana ROTARU)
Basescu accepta miscarea lui Blaga
Presedintele Traian Basescu a semnat, ieri, decretul pentru eliberarea din functie a lui Irinel Paun, procuror sef al Sectiei de combatere a coruptiei din cadrul DNA. Astfel, presedintele isi da acordul ca Paun sa devina noul sef al DGA, inainte de sedinta Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) in care sa fie decis acest lucru. De asemenea, Basescu nu asteapta nici ultimul cuvant al Comitetului Strategic, cel care monitorizeaza activitatea DGA. Ministrul Vasile Blaga anunta, in conferinta de presa a PD din 8 martie, ca procurorul sef Irinel Paun va fi numit la conducerea Directiei Generale Anticoruptie din MAI. (P.C.)
Comisia Europeana, cu ochii pe DGA
DGA este una din institutiile carora Comisia Europeana le acorda cea mai mare atentie. Ultimele aprecieri ale Executivului comunitar referitoare la activitatea DGA sunt continute in raportul de tara din septembrie 2006. In acest raport se arata ca: "Directia Generala Anticoruptie din cadrul MAI are acum 298 de angajati care lucreaza la nivel national si local. Din mai, DGA a condus investigatii preliminare cu privire la 615 persoane si a inaintat aceste dosare organelor de urmarire penala competente, actiuni soldate cu 157 de condamnari. DGA a condus de asemenea teste de integritate care au dus la descoperirea de cazuri de coruptie in interiorul Ministerului. (...) In septembrie, actiuni comune ale SGA si DNA au dus la arestarea, printre altele, a 30 de lucratori vamali, precum si a altor diversi oficiali, subliniind buna cooperare dintre cele doua institutii de lupta impotriva coruptiei. Au fost initiate doua campanii la nivel national pentru cresterea gradului de constientizare a publicului si a functionarilor publici, inclusiv din domeniul judiciar, cu privire la consecintele negative ale coruptiei". (G.D.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.