Primit aseara la Vatican de Suveranul Pontif, liderul de la Kremlin nu a adus cu el si mult asteptata invitatie adresata Papei Ratzinger de a vizita Rusia, au dezvaluit surse citate de ziarul La Repubblica. De asemenea, sustin sursele, Putin nu a dor
Primit aseara la Vatican de Suveranul Pontif, liderul de la Kremlin nu a adus cu el si mult asteptata invitatie adresata Papei Ratzinger de a vizita Rusia, au dezvaluit surse citate de ziarul La Repubblica. De asemenea, sustin sursele, Putin nu a dorit sa faca pe mediatorul intre Papa si Patriarhul Alexei al II - lea al Rusiei. In schimb, liderul rus a fost intampinat, la Roma, cu un protest al Federatiei Nationale a presei italiene care a cerut justitie pentru ziaristii asasinati sau agresati la Moscova. Putin s-a intalnit ieri cu presedintele italian Giorgio Napolitano, fost exponent al Partidului Comunist, ca si el, si cu premierul Romano Prodi, urmand ca, astazi, liderul rus si seful Guvernului de la Roma sa participe la o reuniune bilaterala la Bari, unde vor fi semnate mai multe acorduri privind energia si bancile, informeaza Reuters.
Momentul cheie al vizitei l-a constituit insa intrevederea de o ora cu Papa Benedict al XVI-lea, date fiind relatiile tensionate dintre Vatican si Biserica Ortodoxa rusa, precum si intentia Suveranului Pontif de a se deplasa la Moscova, lucru pentru care este nevoie de acordul Patriarhului ortodox Alexei al II - lea. Acord pe care mai marele Bisericii Ruse a refuzat in repetate randuri sa si-l dea in cazul Papei Ioan Paul al II - lea, desi Karol Wojtyla primise invitatii din partea fostilor presedinti rusi Gorbaciov si Eltin. Nemultumirea invocata de Biserica Ortodoxa Rusa, dupa destramarea Uniunii Sovietice, a fost aceea ca Vaticanul vrea sa-i atraga pe ortodocsi in tabara catolicilor, acuzatie negata de Sfantul Scaun. Un alt motiv al relatiilor incordate dintre cele doua Biserici a fost si faptul ca fostul Suveran Pontif, de origine poloneza, a fost un opozant al comunistilor, in vreme ce Biserica rusa a fost complicea regimului sovietic. (L.P.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.