Partidul Conservator a fost o gluma „imorala" prin comparatie cu ce ii rezerva viitorul Partidului Social Democrat. Abia acum vedem ce inseamna cu adevarat „solutia imorala".

Vorbind doar dintr-o perspectiva strategica: mutarile recente de pe scena noastra politica asaza Partidul Social Democrat intr-o pozitie cu un imens potential. Dintr-un partid care a ratat cam totul (revenirea, reforma, modernizarea, credibilizarea), PSD a ajuns - cu complicitatea PNL, dar si cu ajutorul PD&Traian Basescu - sa detina puterea, fiind in opozitie. Avind o plaja de manevre limitata pina mai ieri, pesedistii s-au trezit brusc in brate cu multe butoane importante pentru lupta politica.

Dupa exercitiile de ofensiva aroganta si de contorsionism politic practicate de PNL, dupa miscarile de raspuns ca la cazarma executate de PD, dupa reactia - pina acum, cel putin - neconvingatoare pe care a avut-o presedintele Traian Basescu la ce se intimpla pe scena publica in ultimele doua-trei zile, avem un cistigator deja si sint citeva auspicii favorabile si pentru a consemna un al doilea. Cistigatorul e, fara discutie, PSD, in vreme ce PLD, inghetat in proiect, are premise nesperate pentru a se dezmorti.

Luni seara, la emisiunea lui Robert Turcescu, Geoana a primit cam de vreo 20 de ori mai multe bile negre decit bile albe si, cu toate astea, cind i s-a comunicat votul publicului, liderul PSD ridea cu gura pina la urechi. Un amic la a carui parere tin mi-a atras atentia ca e prea facil sa il consideram „prostanac" pe seful PSD. Ii dau dreptate. Mircea Geoana e in situatia in care poate ride cu satisfactie chiar si la cele mai nereusite glume cu putinta, fiindca, acum, el si partidul pe care il conduce sint, neasteptat, in pozitia de a acorda la virf asistenta politica obligatorie si de a decide, practic, rezultatul jocurilor de putere.

Aminarea euroalegerilor face bine PSD-ului, chiar si in ipoteza in care acest partid nu va creste, in lunile de rezerva pe care le-a obtinut, jucind abil. Circuitul lasitatilor, tradarilor si al jumatatilor de masura din politica romaneasca au asezat acest partid intr-o pozitie pentru care sintagma „potential de coalitie" spune deja prea putin. Cu alte cuvinte, PSD pare sa fie condamnat sa devina „solutia imorala". Pentru PNL, ea este deja; pentru PD, poate deveni asa ceva, oricind. Democratii ii indica deja pe social democrati drept „imoralii" care butoneaza un partid (PNL) caruia ii place sa fie butonat asa; nimic nu ne impiedica sa ne imaginam si o situatie simetrica, cu PD schimbind locul cu PNL. Asa incit, din insumarea acestor doua scenarii - unul, in derulare, altul, posibil - rezulta ca PSD a ajuns „solutia imorala" ideala.

Pe de alta parte, din fericire, configuratia viitorului nu tine cont exclusiv de „jocurile de strategie". Imprevizibilul se distribuie uneori in doze spectaculoase.