In Ungaria au fost anuntate peste 150 de locatii unde se vor desfasura evenimente legate de sarbatoare a maghiarilor. In Transilvania, in organizarea UDMR, a autonomistilor si a bisericilor istorice maghiare au fost programate peste 400 de ceremonii in diferite localitati. Cel mai important eveniment va avea loc la Zalau, la statuia lui Miklos Weselenyi unde va fi prezent si liderul UDMR, Bela Marko. Maine dupa-amiaza Marko se va intalni la Cluj, la Opera Maghiara, cu presedintele Ungariei, Laszlo Solyom, in cadrul unei festivitati. Evenimentul va fi transmis si de postul de televiziune "Duna".
Cele mai multe evenimente cu ocazia aniversarii zilei de 15 martie sunt organizate de UDMR, in 290 de locatii diferite. In afara Transilvaniei sunt programate, de asemenea, o serie festivitati care vor avea loc la sediul Uniunii din Bacau, in Cleja, intr-o scoala particulara, in Bucuresti - maine, la ora 12.00, depunere de coroana la statuia poetului pasoptist, Sandor Petofi aflata in parcul Herastrau -, in Galati (in biserica reformata si in Centrul Cultural Judetean), in Constanta in sediul UDMR, Suceava si in biserica reformata din Ramnicu Valcea.
Pregatirile pentru festivitatile de ziua nationala a maghirilor au debutat cu un adevarat scandal in Budapesta. Vizita presedintelui Ungariei, Laszlo Solyom in Transilvania a dat peste cap toate protocoalele. La o serie de ceremonii, printre care arborarea in fata Parlamentului a drapelului national, prezenta sefului statului este obligatorie prin lege. Solyom a facut o gafa cand, inainte sa plece in turneul din Transilvania, l-a imputernicit pe premierul Ferenc Gyurcsany pentru a-l reprezenta. Acest gest l-a nemultumit pe presedintele Parlamentului, Katalin Szili, cel care in mod obligatoriu trebuia sa preia atributiile lui Solyom daca presedintele este indisponibil. Incidentul a creat dispute atat in lumea politicienilor, cat si in randul societatii civile. Cele doua tabere au condamnat gestul lui Solyom.