Procurorul Ciprian Nastasiu, cel care a instrumentat dosarul Rompetrol si care in prezent este cercetat de CSM, a fost amendat de Tribunalul Bucuresti. Judecatorii l-au sanctionat pe Nastasiu deoarece acesta a refuzat sa prezinte instantei documen
Procurorul Ciprian Nastasiu, cel care a instrumentat dosarul Rompetrol si care in prezent este cercetat de CSM, a fost amendat de Tribunalul Bucuresti. Judecatorii l-au sanctionat pe Nastasiu deoarece acesta a refuzat sa prezinte instantei documentele cerute in procesul in care Dinu Patriciu contesta scoaterea de sub urmarire penala a omului de afaceri John Works.
Ciprian Nastasiu a fost somat de instanta in 13 februarie sa trimita dosarul de urmarire penala a lui John Hamilton Works, pana la urmatorul termen al procesului, care a avut loc ieri, insa acesta nu s-a conformat. Dosarul cerut de instanta contine informatii necesare dezbaterii rezolutiei puse de anchetatorii DIICOT, adresa la care Works poate fi citat, precum si ordonanta prin care s-a dispus scoaterea acestuia de sub urmarire penala. Magistratii au cerut in mai multe randuri informatii de la Parchetul General despre rezolutia prin care fostul partener de afaceri al lui Dinu Patriciu a fost scos de sub urmarire penala, precum si rezolutiile prin care s-a dispus disjungerea unor fapte din dosarul Rompetrol. Este pentru a doua oara in acest proces cand procurorii sunt amendati de instanta pentru ca nu au furnizat informatiile cerute de judecatori. Conform Codul de procedura penala, amenda judiciara pe care o poate primi Nastasiu este de la 100 la 1000 de lei, instanta urmand sa stabileasca cuantumul acesteia. Ministerul Public apreciaza ca nejustificata decizia instantei de a-l amenda pe Nastasiu, in conditiile in care procurorul de sedinta a explicat in cadrul procesului ca actele solicitate nu exista. Biroul de presa al Ministerului Public a comunicat ca nu exista ordonanta de scoatere de sub urmarire penala invocata de Dinu Patriciu, astfel ca Parchetul General nu poate furniza acest act. De asemenea, Parchetul General sustine si ca Nastasiu nu s-a pronuntat niciodata cu privire la scoaterea de sub urmarire penala a americanului.
Scos de sub urmarire
Omul de afaceri Dinu Patriciu cere instantei repunerea sub urmarire penala a fostului sau partener, John Works, fost director Rompetrol. Presedintele companiei a depus in octombrie 2006 o plangere in acest sens la Tribunalul Bucuresti in care arata ca procurorii ar fi introdus in dosar aceeasi persoana cu calitati diferite, de invinuit si apoi de martor. Initial, americanul a fost pus sub invinuire pentru inselaciune in conventii, spalare de bani si complicitate la abuz in serviciu, dar, dupa ce a dat declaratii ca martor, acesta a fost scos de sub urmarire penala. Totodata, procurorii DIICOT au disjuns, in iunie 2006, din dosarul Rompetrol, ancheta in cazul a patru persoane, John Works, Phil Stephenson, Colin Hart si Irina Popovici. Anchetatorii au dispus constituirea unei comisii rogatorii pentru audierea lui Works in Statele Unite. Fostul director al companiei Rompetrol a demisionat din aceasta functie in iulie 2001.
Din inculpat, martor protejat
Avocatii lui Dinu Patriciu au solicitat ca plangerea depusa de omul de afaceri sa fie judecata in sedinta secreta, precizand ca la dosar au fost depuse doua sesizari, dintre care una este publica, iar cealalta a fost trimisa intr-un plic sigilat. Cea de-a doua sesizare contine datele de identificare ale martorului sub acoperire audiat in dosarul Rompetrol de o comisie rogatorie, in Statele Unite. Presedintele Rompetrol sustine ca un martor sub acoperire din dosar este chiar John Works, care a ales sa colaboreze cu anchetatorii in schimbul scoaterii de sub urmarire penala. Dinu Patriciu arata ca acest lucru se poate intelege si din rechizitoriul intocmit de procurori, in care se face referire la un martor cu identitate protejata, care a dat declaratii ce ii incrimineaza pe cei din conducerea companiei Rompetrol. "Prin Ordonanta nr.111/D/P emisa la data de 24 iulie 2006 s-a dispus, apreciindu-se drept proba pertinenta si utila cauzei, audierea unui martor cu protejarea identitatii reale, martor care s-a aflat in imediata apropiere a conducerii Rompetrol, respectiv in apropierea inculpatilor Patriciu Dan Costache si Stephenson George Philip, precum si a invinuitilor Bucsa Alexandru si John Hamilton Works", se arata in rechizitoriul trimis in instanta. "Martorul a solicitat protejarea identitatii sale si audierea in regim de confidentialitate'', mai sustin procurorii. (Andrei GHICIUSCA)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.