Producatorul de pneuri va da in judecata Federatia Internationala de Automobilism dupa ce aceasta a acordat concurentilor de la Pirelli monopol pe CM de Raliuri.

Manufacturierul de pneuri Michelin a suferit un prim soc in urma cu aproape doi ani, in Grand Prix-ul de Formula 1 de la Indianapolis, cind nu a fost capabil sa asigure securitatea pe circuit a celor sapte scuderii cu care se afla sub contract. S-a ajuns in situatia ilara in care cursa s-a disputat cu doar sase monoposturi, iar minia Federatiei Internationale de Automobilism (FIA) impotriva celui mai important jucator de pe piata mondiala a anvelopelor abia se stirnea.

Fara vizibilitate in motorsport

Prima consecinta a fost indepartarea lui Michelin din Marele Circ si mentinerea ca producator unic a conglomeratului nipon Bridgestone. Recent, Max Mosley le-a mai dat o lovitura francezilor, iar din 2008 ei nu vor mai avea voie sa echipeze nici masinile din Campionatul Mondial de Raliuri, unic distribuitor fiind ales grupul italian Pirelli, asta in conditiile in care BFGoodrich, filiala americana a Michelin, echipeaza in 2007 toate echipele de top, precum Citroën, Ford si Subaru. Iminenta iesire de pe piata auto sportiva i-a speriat pe francezi, astfel ca ei au anuntat ca vor tiri FIA in fata instantelor.

Pirelli nu exista in WRC

„Michelin initiaza o procedura legala impotriva FIA la Tribunalul de la Paris si solicita anularea deciziei de a atribui grupului Pirelli piata de furnizare exclusiva a pneurilor pentru Campionatul Mondial de Raliuri (WRC), din cauza unor nereguli in procedura de oferta", se arata intr-un comunicat remis de la cartierul general de la Clermont-Ferrand, unde se speculeaza ca FIA ar putea pierde din cauza ca nu a precizat motivele care au condus catre alegerea lui Pirelli, mai ales ca fabricantul din Milano lipseste in acest an din WRC. „Sintem siguri ca oferta noastra a fost competitiva, agresiva in sensul bun", au justificat francezii demersul lor judiciar, incercind sa scoata in evidenta lipsa de obiectivitate a FIA in alegerea furnizorului.