Raspunsul la aceste intrebari nu-l vom afla probabil niciodata. Exista insa si situatii fericite. Unul din cele mai mari mistere din istoria literaturii contemporane a fost elucidat, dupa 30 de ani. Adevaratul motiv care i-a determinat pe Gabriel Garcia Marquez si Mario Vargas Llosa sa nu-si mai vorbeasca atata amar de vreme a fost dezvaluit un fotograf, care a imortalizat "ochiul vanat" al scriitorului columbian.
Speculatii
La mijlocul anilor '70, frumoasa prietenie ce ii lega pe cei doi titani ai literaturii sud-americane s-a transformat subit in ceea ce avea sa devina cea mai lunga cearta din istoria literaturii contemporane. Motivul a ramas pana in urma cu cateva zile necunoscut, pentru ca protagonistii au refuzat categoric sa discute pe aceasta tema. Relatiile dintre cei doi fusesera atat de apropiate incat Garcia Marquez i-a fost nas de botez lui Gabriel, unul din fiii lui Vargas Llosa.
De-a lungul anilor au existat nenumarate speculatii cu privire la motivele care au transformat doi buni prieteni in inamici. "Multa lume a crezut ca s-au certat din cauza orientarilor politice diferite", scrie un ziar sud-american. Este cat se poate de adevarat ca Garcia Marquez (a carui capodopera "Un veac de singuratate" a fost vanduta in zece milioane de exemplare) este un simpatizant declarat al stangii, in timp ce fostul sau foarte bun prieten, Vargas Llosa, s-a lepadat de dragostea pe care i-o purtase in tinerete lui Fidel Castro si a devenit un politician de dreapta. In 1990, Llosa a candidat, din partea fortelor de dreapta, la presedintia tarii sale natale, Peru, dar a pierdut categoric in fata lui Alberto Fujimori.
Si totusi nu optiunile politice diferite au cauzat disputa dintre celor doi.
Altii au ajuns la concluzia ca nu putea fi vorba decat despre invidie pentru ca, desi Vargas Llosa si-a pus semnatura pe o serie de capodopere precum "Orasul si cainii", "Casa Verde", "Matusa Julia si condeierul" sau "Conversatie la Catedrala", el nu s-a bucurat niciodata de prestigiul international al lui Marquez. "Un veac de singuratate" este unanim privita ca un roman de referinta al secolului XX, iar Marquez este considerat unul din cei mai mari scriitori din toate timpurile.
Si totusi nu din aceasta cauza se dusmanesc de 31 de ani.
O femeie
In realitate, motivul pentru care cei doi titani refuza sa-si vorbeasca de atata amar de vreme este o femeie.
Ziarul mexican "La Jornada" a publicat in urma cu cateva zile un articol intitulat "La terrifica historia de un ojo morado" (Groaznica poveste a Ochiului Negru), insotit de doua fotografii in care Garcia Marquez apare cu vanatai in jurul unui ochi si lovit la nas. Autorul celor doua imagini, Rodrigo Moya, un prieten apropiat al autorului columbian, dezvaluie motivele care au dus la destramarea unei frumoase prietenii care-i lega pe cei doi scriitori de geniu. Moya a realizat cele doua fotografii in 1976, dar le-a tinut pana acum "sub cheie". A decis ca publicarea lor sa coincida cu aniversarea lui Marquez, care a implinit pe 6 martie venerabila varsta de 80 de ani. Si s-a hotarat sa spuna intreaga istorie.
Astfel, in cursul lunii februarie 1976, mai multi intelectuali si artisti de marca din America Latina s-au intalnit in Mexico City la premiera unui film. La sfarsitul premierei, Garcia Marquez s-a dus sa-si imbratiseze cel mai bun prieten. N-a apucat sa spuna decat "Mario!" inainte ca Llosa sa-l pocneasca in plina figura. "Cum indraznesti sa vii si sa ma saluti dupa ce i-ai facut Patricei la Barcelona?", a racnit Llosa, referindu-se la sotia sa. Marquez s-a prabusit la pamant, plin de sange, sub privirile ingrozite ale colegilor de breasla. Moya a realizat fotografiile cu pricina la doua zile de la acest incident. Detaliile oferite de el sunt extrem de interesante, dar in realitate numai cei doi barbati si sotiile lor cunosc toate amanuntele acestei povesti. Se spune ca in perioada in care ambele familii locuiau la Barcelona, Vargas Llosa si-a parasit sotia si copiii pentru o frumusete suedeza. Sotia abandonata a fost consolata de Garcia Marquez si de sotia acestuia, care au sfatuit-o sa divorteze. In cele din urma insa Vargas Llosa s-a reintors la sotie, care i-a povestit ce o sfatuisera sotii Marquez sa faca, fapt care l-a scos din minti pe scriitorul peruan. Llosa a considerat gestul lui Marquez o tradare care nu putea fi trecuta cu vederea. (Camelia CIOBANU)
Disputa continua
La inceputul acestui an au aparut o serie de informatii cu privire la o eventuala reconciliere intre cei doi. Nici vorba de asa ceva! Cu toate ca Marquez a implinit 80 de ani iar Llosa va implini 71 pe 28 martie, s-ar putea spune ca greselile tineretii nu au fost date uitarii. "The Guardian" relata in februarie ca Vargas Llosa urmeaza sa scrie o prefata la editia aniversara a romanului "Un veac de singuratate", publicat sub egida Academiei Spaniole pentru a marca cea de-a 80-a aniversare a lui Marquez, implinirea a 40 de ani de la prima publicare a cartii si 25 de ani de la castigarea Premiului Nobel pentru Literatura. Agentul literar al lui Garcia Marquez a precizat insa imediat ca editia speciala a celebrului roman va include pasaje din eseul laudativ pe care Vargas Llosa il scrisese inainte de conflictul din 1976, si nu o prefata nou-nouta. Ani de zile Llosa a refuzat categoric sa accepte republicarea respectivului eseu, in care vorbea extraordinar de frumos despre talentul literar al lui Marquez, in ciuda nenumaratelor solicitari in acest sens. Trecerea timpului nu a atenuat ura nici de cealalta parte a baricadei. In 2002, diagnosticat cu cancer, Marquez decide sa-si scrie memoriile si sa le publice in trei volume. Primul din cele trei se intituleaza "A trai pentru a-ti povesti viata" iar naratiunea "merge" pana in 1955. Se spune ca scriitorul columbian nu doreste sa inceapa lucrul la cel de-al doilea volum pentru ca ar fi nevoit sa abordeze un subiect extrem de delicat - prietenia si disputa cu Llosa. (C.C.)