Raportul subliniaza ca statul american nu crede ca oficialii din Romania incurajeaza sau faciliteaza productia sau distributia de droguri, insa remarca faptul ca fenomenul coruptiei ramane "o problema mare" a Romaniei, inclusiv in sistemul judiciar s
Raportul subliniaza ca statul american nu crede ca oficialii din Romania incurajeaza sau faciliteaza productia sau distributia de droguri, insa remarca faptul ca fenomenul coruptiei ramane "o problema mare" a Romaniei, inclusiv in sistemul judiciar sau in filialele politiei. Potrivit documentului Departamentului de stat al Americii, Romania este o tara de tranzit pentru narcotice, fiind folosita pentru a transporta heroina si opiul din Asia de Sud-Vest prin Turcia in Europa Centrala si de Vest. Romania este un punct si pe o ruta in dezvoltare pentru transportul drogurilor sintetice din Vestul si Nordul Europei in tarile est-europene. O mare cantitate de substante chimice folosite pentru producerea de narcotice tranziteaza Romania din Europa de Vest spre Turcia.
Heroina si marijuana sunt principalele droguri consumate in Romania. Totusi, utilizarea drogurilor sintetice precum ecstasy a crescut in randul tinerilor datorita imbunatatirii conditiilor economice. Oficialii preconizeaza o crestere a consumului de heroina. Romania a devenit o sursa pentru amfetamine si este folosita ca punct de tranzit pentru cocaina din America de Sud, care trebuie sa ajunga in Europa de Vest. Narcoticele din Afganistan intra in Romania prin nord si prin est, si cateodata si prin sud dinspre Bulgaria, fiind ascunse in masini de marfa sau in cele ale pasagerilor. Politia estimeaza ca 80 la suta din drogurile care intra in Romania isi continua drumul spre Europa de Vest. (B.C.G.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.