Arheologii au descoperit o diploma militara romana linga Cluj, prima de acest fel din zona.

Placuta arata ca la Cluj a existat o tabara militara romana. Specialistii de la Muzeul National de Istorie a Transilvaniei au descoperit, ieri, o diploma militara din perioada imparatului roman Hadrian, din prima jumatate a secolului al II-lea d.Ch. Diploma este din bronz si are inscrisa, pe suprafata de 10x5 centimetri, intreaga cariera a unui soldat. „Este vorba despre trupele in care a fost militarul. Avem o carte de identitate a acestuia", sustine arheologul Valentin Voisan.

Descifrarea completa a diplomei va dura cel putin citeva luni. Locul unde a fost gasita este terenul de la Sapca Verde, de linga municipiul Cluj-Napoca, unde ar urma sa se construiasca un centru comercial - Polus Center, dezvoltat de omul de afaceri Arpad Paszkany, in prezent urmarit penal de DIICOT.

In acest spatiu au mai fost descoperite, de anul trecut incoace, structuri de zidarie din epoca romana, care par sa faca parte dintr-o cladire de mari dimensiuni, cuptoare de ars ceramica si materiale de constructii, dar si un posibil drum roman, plus catarame, chei, inele, cuie, pensete, potcoave si citeva monede romane.

Descoperirea de ieri intareste o ipoteza mai veche a arheologilor, potrivit careia linga Cluj a existat o baza militara romana.