Fostul ambasador la Washington a gasit solutia pentru rezolvarea problemelor aparute intre Bucuresti si Chisinau: o loterie a vizelor.

Comisiile reunite de politica externa ale Camerei Deputatilor si Senatului au dezbatut ieri problema relatiilor dintre Romania si Republica Moldova, in cadrul unei sedinte in care au fost invitati ministrul Administratiei si Internelor, Vasile Blaga, si reprezentanti ai Ministerului Justitiei si ai Ministerului Afacerilor Externe.

Presedintele Comisiei senatoriale de politica externa, Mircea Geoana, a folosit acest prilej pentru a critica „gestionarea amatorista" a relatiilor dintre cele doua state. Si cum Geoana este fost ministru de Externe, dar si fost ambasador al Romaniei la Washington, el a reusit sa surprinda asistenta cu o propunere de instituire a unui sistem folosit in SUA pentru acordarea vizelor. „Ce ne impiedica sa instituim un sistem gen Loteria Vizelor, care selecteaza tipul de calificare profesionala in functie de nevoile pietei muncii din Romania, prin care sa cream o supapa pentru acordarea cetateniei romane?", a spus liderul PSD.

Legea cetateniei se modifica

Propunerea lui Geoana a ramas la nivel de intrebare retorica, Vasile Blaga preferind sa faca lobby in fata parlamentarilor pentru modificarea Legii cetateniei. Ministrul de Interne intentioneaza sa elimine prevederea potrivit careia domiciliul pe teritoriul Romaniei este obligatoriu timp de 4 ani pentru acordarea dreptului de cetatenie.

Blaga a precizat ca exista, de fapt, 500.000 de cereri olografe de cetatenie romana din Republica Moldova, dar ca aceste solicitari reprezinta familii, astfel ca, in realitate, se ajunge la cifra de 900.000. „Apreciez ca doar 10% dintre cei care primesc cetatenie ramin in Romania, restul se vor duce in statele mai bogate ale UE", a aratat ministrul.

Integrare peste Prut Moldovenii care au urmat scoli in Romania au infiintat la Chisinau o organizatie de consultanta prin care sa ii ajute pe conationali sa se integreze profesional in Republica Moldova. De asemenea, organizatia va lansa un site cu informatii cu posibilitati de studiu si de angajare in Romania si Republica Moldova. Vicepresedintele organizatiei, Tatiana Golban, declara ca asociatia va colabora cu institutii similare din Romania si nu se va implica in actiuni politice.