Studentii de azi nu mai folosesc copiutele. Pe primul loc in topul metodelor de copiat este hands free-ul.

In urma discutiilor cu colegii din tara, Uniunea Nationala a Studentilor din Romania (UNSR) a realizat un top al celor mai cunoscute 11 metode de copiat ale studentilor. Aceste tehnici sint cunoscute atit in rindul profesorilor, cit si al studentilor si sint uneori folosite ca urmare a unei intelegeri tacite intre student si profesor.

Pe primul loc in acest top este metoda hands free, care necesita doua persoane: cel care dicteaza si cel care sustine examenul. Datorita evolutiei tehnologiei, lita foarte subtire a castii de anul trecut a disparut, transmisia fiind fara fir. Metoda, aproape imposibil de depistat, are o rata de promovare de 100%. Adica toti utilizatorii iau macar nota 5.

Pe locul doi este metoda numita „servite" intilnita mai ales in facultatile tehnice. Cu toate ca in momentul in care sint construite subiectele studentul le invata aproape integral, metoda, greu de depistat, are o rata de promovare de 100%, depinzind doar de rabdarea studentului inaintea examenului, cind construieste „servitele".

Metoda clasica e riscanta

Copiutele, cartile si cursurile, altadata in fruntea clasamentului, se posteaza de data aceasta pe locul al treilea. „Metoda clasica de copiat, utilizata si de parintii nostri, necesita foarte multa bunavointa de la profesor", dupa cum declara liderul UNSR, Gabriel Petrea. Cu ajutorul ei, studentul are sanse de promovare de 80%, insa rata depistarii este foarte ridicata. Pe locul patru este metoda numita „zgiriatele" care, ca si „servitele", necesita o munca foarte laborioasa in ziua dinaintea examenului. Este utilizata urma lasata de pix in urma copierii cursurilor.

Inovatie ultravioleta

Pixul cu ultraviolete este pe locul 11. Aceasta metoda noua de copiat necesita, pe linga pixul cu ultraviolete, si o pereche de ochelari cu care sa se poata observa scrisul. In cazul in care este soare in sala, aceasta metoda este foarte eficienta. Pixul scrie ca unul obisnuit, doar ca pasta este compusa din culori cu luminozitate sporita, scrisul fiind invizibil cu ochiul liber.

Acesta devine vizibil daca este indreptat spre el un fascicul de lumina ultravioleta generat de ledul din capacul pixului.