Specialistii afirma ca cel mai interesant lucru la acest proiect, secret pana acum, este pretul care a depasit orice record anterior: peste doua sute de milioane de euro. Iahtul, care va fi finalizat in 2010 are dimensiuni impresionante: 140 de metr
Specialistii afirma ca cel mai interesant lucru la acest proiect, secret pana acum, este pretul care a depasit orice record anterior: peste doua sute de milioane de euro. Iahtul, care va fi finalizat in 2010 are dimensiuni impresionante: 140 de metri, necesita un echipaj de 60 de persoane, iar cele 15 apartamente de lux de pe vas vor fi dotate cu echipamente de ultima ora, baile si jacuzzi fiind ornate cu marmura si aur.
Puntea principala a iahtului va fi impartita in trei zone: un heliport, o sala de sport care are o panorama de 360 de grade si o zona de plaja.
Daca musafirii de pe vas doresc sa se distreze, pot apela la aparatura de la bord: cele cinci skijet-uri si doua salupe de viteza.
Nu se stie cu exactitate cine a comandat vasul, tot ce s-a aflat fiind ca este vorba despre un miliardar rus. Nu este vorba despre Roman Abramovici, patronul clubului de fotbal Chelsea, care are deja patru iahturi si unul in constructie.
Pe masura ce s-a inceput lucrul la iaht - care este cunoscut doar ca "Hull 6154" - specialistii au prezis ca va insemna inceputul unei "batalii" intre miliardari, care vad aceste asa-zise "giga-iahturi" ca pe un ultim simbol al statutului lor.
Numarul tot mai mare al iahturilor de lux dovedeste clar faptul ca sunt un subiect al unei competitii stranse intre miliardari.
Acum 20 de ani, nu existau decat 300 de iahturi care depaseau 30 de metri. Astazi, pe apele din intreaga lume sunt peste cinci mii de astfel de iahturi.
Nick Griffiths, directorul Ancasta, care este unul dintre cei mai mari furnizori de astfel de vase, a declarat ca deja "Hull 6154" a generat valuri de proportii printre cei pasionati de vapoare.
"Piata este inundata de super iahturi care sunt chiar acum in constructie, si cei mai multi clienti sunt rusii. Pentru ei, problema se pune altfel: care are cea mai lunga nava, cel mai inalt catarg sau cele mai scumpe accesorii. Din experienta mea, oligarhii rusi tin foarte mult la simbolurile statutului lor si sunt adevarate mane ceresti pentru constructorii de vase. De cele mai multe ori acestor miliardari le face mai multa placere si-i intereseaza mai mult aspectul exterior al iahturilor decat functionalitatea lor sau ce vor face cu ele dupa aceea".
Tony Harris, editor al revistei Boat International, care se ocupa de iahturi de lux, a declarat ca "piata iahturilor de lux este in acest moment intr-o crestere extraordinara. Primele cuvinte ale unui proprietar sunt <<as vrea sa fie mai mare...>>". Si alti specialisti sunt de parere ca iahturile de lux au devenit in mod cert un element de competitie.
Printre iahturile lui Abramovici se numara Pelorus, care are peste o suta de metri, si care valoreaza in jur de 140 de milioane de euro. Recent, el a anuntat ca-si va cumpara cel de-al cincilea vas, "The Eclipse", care va costa aproape 190 de milioane de euro.
"The Eclipse", care este in prezent in constructie la Hamburg, Germania, va avea si el printre altele doua heliporturi, piscina si submarin. Printre masurile de securitate ale iahtului se numara geamurile antiglont, precum si un sistem de detectare a rachetelor.
Alti membri ai "clubului" proprietarilor de iahturi de lux sunt Paul Allen, co-fondatorul Microsoft, care are vasul Octopus, in valoare de aproape 200 milioane de euro si Mohamed Fayed, patronul faimosului Harrods, care are un iaht Sokar, in valoare de 20 de milioane de euro.
"Hull 6154", care este construit de firma Fincantieri, (una dintre cele mai mari firme de iahturi din lume, cu sediul la Genova), iar interioarele sunt create de designerul britanic Pascale Reymond.
Giuseppe Bono, directorul Fincantieri, a declarat ca "atunci cand va fi terminat, va fi cel mai elegant iaht din lume. Va avea o piscina de interior si spatiu pentru un submarin performant care va putea ajunge la randul sau la o adancime de peste o mie de metri".


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.