Anuntul presedintelui francez, Jacques Chirac, in varsta de 74 de ani, care a declarat, duminica seara, ca nu va mai candida pentru un al treilea mandat la functia suprema in stat, incheindu-si astfel o cariera politica de 40 de ani, dintre care 12 p
Anuntul presedintelui francez, Jacques Chirac, in varsta de 74 de ani, care a declarat, duminica seara, ca nu va mai candida pentru un al treilea mandat la functia suprema in stat, incheindu-si astfel o cariera politica de 40 de ani, dintre care 12 petrecuti la conducerea tarii, a constituit unul dintre cele mai mediatizate subiecte in presa internationala de ieri. Presa franceza a publicat, ieri, un bilant temperat al dublului mandat al lui Jacques Chirac, subliniind ca seful statului nu a mentionat numele favoritului sau in apropiatele alegeri prezidentiale "Spirit eminamente pozitiv, putin inclinat spre speculatie, Jacques Chirac regreta ca nu a <<zdruncinat mai mult conservatorii>>, dar nu se intreaba daca reformele intreprinse de el au schitat vreodata un desen", relateaza Le Figaro. "Jacques Chirac nu ar fi reusit sa trezeasca Franta si francezii, in special in domeniul economic", potrivit cotidianului economic La Tribune. "Jacques Chirac va lasa o Franta aflata intr-o situatie delicata", subliniaza publicatia citata. Pentru cotidianul catolic La Croix, Jacques Chirac ar fi putut iesi din Europa cu capul sus, daca nu ar fi ratat ratificarea tratatului constitutional in Franta cu un surplus de asigurari, alaturi de o indiferenta apatica". "Pentru a intretine suspansul, el nu l-a numit pe favoritul sau. Dar acest lucru se va intampla deoarece succesorul sau va fi cel care va realiza bilantul (presedintiei Chirac)", constata ziarul Liberation.
Inca inainte de extinderea forului, cu 10 state, in 2004, cand Chirac a criticat unele tari precum Polonia, Ungaria sau Cehia pentru ca au ratat "sansa de a tacea" atunci cand si-au exprimat sprijinul fata de invadarea Irakului de catre SUA. (D.E.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.