PSD va depune miine la Senat o motiune impotriva ministrului Educatiei. Cum in Kiseleff a inceput lupta pentru viitoarele portofolii, elaborarea documentului a fost plina de peripetii.

Cati Andronescu, favorita lui Iliescu, si Ana Birchall, protejata lui Geoana. Pesedistele Ana Birchall si Ecaterina Andronescu au fost ieri la un pas de paruiala. Totul a plecat de la responsabilitatea elaborarii textului motiunii simple impotriva ministrului Educatiei. Motiunea trebuia depusa ieri la Senat. Insa, de dimineata, la sedinta conducerii partidului, cele doua pesediste au prezentat fiecare cite o varianta a motiunii.

A mea e cea mai buna

Ana Birchall a venit cu motiunea „Falimentul invatamintului si cercetarii romanesti". Ecaterina Andronescu a prezentat un alt text, pe aceeasi tema: „Educatia - incotro?". Surse din conducerea PSD ne-au spus ca atmosfera de la sedinta a fost extrem de tensionata, fiecare dintre autoare incercind sa-si convinga colegii ca textul ei este mai bun. Birchall a invocat zecile de comunicate de presa redactate de ea in ultima vreme impotriva lui Hardau, dar si consultarile cu sindicatele si mediul civic. „L-am dat pe Hardau pe mina DNA si pe mina Corpului de Control al premierului", ar mai fi invocat Birchall, potrivit unor surse din PSD.

Pus in dificultate, Mircea Geoana a ales solutia gordiana: „Va duceti amindoua la Senat si pina la ora 15.00 vreau sa am un singur text al motiunii". Conflictul s-a mutat ulterior la Senat. Cele doua pesediste au acceptat „arbitrajul" lui Ion Iliescu, ca lider al senatorilor PSD. In stilu-i caracteristic, fostul sef al statului a propus aminarea rezolvarii problemei. Asadar, textul motiunii anti-Hardau n-a mai fost depus in cursul zilei de ieri, fiind aminat pentru ziua de miercuri. Asta daca se ajunge la o formula de compromis.

Bataie pe portofoliu

Ecaterina Andronescu si Ana Birchall isi disputa, de fapt, nu textul motiunii anti-Hardau, ci viitorul portofoliu al Educatiei in cazul in care PSD revine la guvernare. Andronescu, vicepresedinte PSD si fost ministru al Educatiei in cabinetul Nastase, are sprijinul lui Ion Iliescu. Birchall, sefa Departamentului educatie, este fosta consiliera si actuala favorita a lui Mircea Geoana. La Congresul PSD din decembrie, Andronescu si Birchall au candidat pe acelasi post de vicepresedinte. A cistigat Andronescu, iar Geoana i-a oferit a doua zi protejatei sale sefia Departamentului de educatie al PSD.