Un parlamentar regional german din Saxonia Inferioara (nordul Germaniei) propune retragerea cetateniei lui Adolf Hitler obtinuta in 1932, dupa 62 de ani de la moartea acestuia, potrivit publicatiei Der Spiegel. Social-democrata Isolde Saalman a depus o motiune in acest sens in Parlamentul regional din Saxonia Inferioara, care este analizata de o comisie pentru afaceri juridice. Este vorba despre o "etapa simbolica", ce vizeaza eliberarea orasului Brunswick, care i-a acordat cetatenie germana lui Hitler si care era un bastion nazist in anii 1930, de un "complex istoric", a declarat Saalman pentru cotidianul regional Hannoversche Allgemeine Zeitung. "Dar nu este vorba despre rescrierea istoriei pornind de la ideea "Priviti, nu este german". Nu aceasta este intentia mea", a declarat ea.
Nascut in Austria, Hitler a acceptat in 1932 o functie administrativa pe care nu a exercitat-o niciodata, dar care ii conferea nationalitate germana, de care avea nevoie pentru a-si duce la indeplinire ambitiile electorale.
Der Spiegel povesteste ca viitorul dictator nazist i-ar fi raspuns unui simpatizant care l-a felicitat pentru obtinerea cetateniei germane: "Nu pe mine trebuie sa ma felicitati, ci Germania". Saptamanalul este totusi pesimist in privinta sanselor de reusita a proiectului lui Saalman. Acesta aminteste ca Legea fundamentala a Germaniei interzice privarea de cetatenie daca persoana in cauza risca sa devina apatrida. Or, acesta ar fi si cazul lui Hitler, care in 1925 a renuntat la cetatenia austriaca, justificand aceasta decizie prin faptul ca a locuit in Germania din 1912 si a facut parte din armata germana in timpul primului razboi mondial. Pe de alta parte, "un mort este un mort; nu i se mai poate retrage nimic", sustine un functionar din ministerul Justitie din Saxonia Inferioara. (D.M.V.)