Propunerea promovata de Laszlo Borbely este inspirata din legislatia franceza, considerata protectiva pentru chiriasi, dar si greoaie.

Dreptul de preemptiune al chiriasului la cumpararea locuintei proprietarului sau un termen minim de valabilitate a contractului sint inspirate din legea franceza. In Hexagon, termenul minim pentru contracte este de trei ani la apartamentele nemobilate si de un an la cele mobilate. Tot aici, chiria nu poate creste peste indicele statistic de scumpire a constructiilor.

Chiriasul nu poate fi dat afara decit daca acesta nu plateste chiria, asigurarea locuintei sau doar daca proprietarul vrea sa o vinda sau sa se mute in ea. Conflictele sint rezolvate la un Consiliu special de Conciliere, institutie a carei infiintare este propusa si in proiectul lui Borbely.

In Belgia, contractele se fac cel mai des pe noua ani, iar daca se incheie pentru mai putin de trei ani, atunci nu pot fi reinnoite decit o singura data, pe o perioada maxima de cel mult 36 de luni. In Olanda este aproape imposibil sa dai afara chiriasii, noteaza globalpropertyguide.com. Aici doar chiriile mai mari de 600 de euro se negociaza liber, restul fiind reglementate de o lege speciala si se calculeaza in functie de suprafata, de pozitie, de dotari etc. Chiria poate creste o singura data pe an, cu un nivel acceptat de guvern.

Raiul proprietarilor

Marea Britanie este una dintre putinele tari din UE, cu exceptia tarilor intrate in ultimele doua valuri ale aderarii, care favorizeaza proprietarii. Evacuarea chiriasilor se poate face dupa doua luni, fara un motiv anume, iar contractele pot fi semnate si pe o saptamina. Chiriasii au o perioada de gratie de sase luni in care nu pot fi dati afara, decit in cazuri bine precizate.