Fratele sefului statului, Mircea Basescu, a oferit ieri mai multe explicatii privind contractul incheiat de firma "Plusfood" la care este administrator cu "Energy Holding". Mircea Basescu sustine ca incheierea contractului cu "Energy Holding" a fo
Fratele sefului statului, Mircea Basescu, a oferit ieri mai multe explicatii privind contractul incheiat de firma "Plusfood" la care este administrator cu "Energy Holding". Mircea Basescu sustine ca incheierea contractului cu "Energy Holding" a fost profitabila pentru firma "Plusfood" la care este administrator. Concret, el a precizat ca schimbarea furnizorului de energie electrica a fost decisa la cererea actionarului olandez al societatii, iar dupa primele livrari s-a facut o economie de 17 la suta.
Fratele presedintelui a declarat ca nu este prieten cu Bogdan Buzaianu de la Energy Holding si ca l-a cunoscut intamplator, in decembrie 2006, in clubul bucurestean Bamboo, unde s-au realizat si fotografiile prezentate de Grupul de Investigatii Politice. Potrivit lui Mircea Basescu, directorul tehnic al SC "Plusfood" a negociat contractul cu Energy Holding, document care este standard. "Schimbarea furnizorului de energie electrica s-a facut la cererea actionarului olandez al firmei Plusfood, care a solicitat diminuarea cheltuielilor. Astfel, in august 2005 s-a semnat contractul, cu acordul partii olandeze, iar in octombrie 2005 s-au facut primele livrari, inregistrandu-se o economie de 17%", a sustinut fratele presedintelui, citat de Mediafax. Mircea Basescu a declarat ca pana in prezent firma pe care o conduce nu a vandut energie electrica si nici nu exista interes pentru astfel de tranzactii. Fratele presedintelui spune ca actionarii olandezi ai firmei "Plusfood" au aflat de scandalul din presa si ca exista riscul ca acestia sa nu mai accepte amestecul politicului in afaceri si sa se retraga de pe piata romaneasca, deschizandu-si un punct de lucru in alta tara.
Relatii stranse cu baietii destepti
Grupul de Investigatii Politice, condus de Mugur Ciuvica, a dat publicitatii, duminica, doua fotografii si contractul incheiat intre SC "Energy Holding" SRL si SC "Plusfood Constanta" SRL, sustinand ca acestea demonstreaza ca fratele presedintelui "este un prieten al baietilor destepti din energie". "Este imposibil ca doua persoane care nu sunt nici macar cunostinte sa se afle in ipostaze precum cele din fotografii. Este evident ca fotografiile nu au fost facute la discutia tehnica la care se refera Mircea Basescu. Daca fratele presedintelui ar spune adevarul, ar insemna ca Bogdan Buzaianu ii soptea la ureche, printre pahare si sticle de bautura, detalii tehnice referitoare la adaptarea instalatiei electrice", se arata intr-un comunicat al GIP, semnat de Mugur Ciuvica.
GIP a publicat si contractul de furnizare a energiei electrice incheiat intre SC "Energy Holding" SRL si SC "Plusfood Constanta" SRL. "Prevederile acestui contract demonstreaza, inca o data, relatia extrem de stransa dintre fratele presedintelui Basescu si "baietii destepti din energie". (...) Prin contractul incheiat cu Energy Holding, firma lui Mircea Basescu devine intermediar de energie electrica", a spus Ciuvica. Potrivit acestuia, contractul este foarte avantajos pentru "Plusfood Constanta" SRL, pentru ca pretul de 84/87 de dolari/MW pe care il plateste pentru energie este foarte mic, mult mai mic chiar decat cel cu care firma lui Mircea Basescu cumpara energie direct de la Electrica, si pentru ca firma fratelui presedintelui, "un SRL cu capital social de doar 90 de dolari, care nu are intre obiectele de activitate intermedierea energiei electrice", primeste dreptul de a revinde energia achizitionata. (D.E.I.)
Interventia presedintelui
Mircea PAUN - Ziua foto In urma cu aproximativ doua saptamani, presedintele Traian Basescu a intervenit in direct pe postul national de televiziune, intr-o emisiune la care era invitat premierul Calin Popescu Tariceanu. "Alro Slatina nu reusise sa primeasca diferenta de 25% din energie decat intr-o singura modalitate, prin Energy Holding. Va spune ceva firma aceasta. (...) Mie imi spune urmatorul lucru (...) domnul Buzaianu, Energy Holding, firma cu care dumneavoastra ati facut contractul de modernizare (la hidrocentrale de la Portile de Fier - n.r.) cand erati ministru al Industriilor. Va Tech va spune ceva, domnule prim-ministru?", a afirmat seful statului. Ulterior, Energy Holding a transmis un comunicat in care se arata ca nu a fost implicata in modernizarea hidrocentralelor de la Portile de Fier si nu are nici o legatura cu Va Tech, iar Buzaianu, fostul administrator al firmei, nu mai detine din 2004 nici o functie sau actiuni la Energy Holding.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.