Dorinta premierului de a scoate PD de la guvernare, oricit de naturala ar parea in peisajul pugilistic intern, nu are nici o logica din punct de vedere politic. Iar pentru PNL, este de-a dreptul absurda.

Cum ar putea sa-si doreasca liberalii sa guverneze sustinuti de PSD, PC si PRM?! Este un act sinucigas. Punct. Pina si sociologii de casa ai PNL estimeaza ca aceasta miscare este procentofaga. Atunci, care este explicatia?

In cazul PSD, sprijinul pe care il da premierului este destul de bine argumentat politic. Social democratii aplica cu succes aceeasi metoda care i-a readus la putere in 2000. Divide et impera. Cita vreme PD si PNL isi vor cara pumni in direct, la ore de maxima audienta, PSD creste fara sa depuna nici un efort. Nu acelasi lucru se poate spune despre actiunea de suspendare a presedintelui, care, la fel, aparent sufera de aceeasi boala: e ilogica.

Multi au uitat deja de unde a plecat aceasta actiune. Este vorba despre celebrul bilet, atasat unui memoriu al lui Patriciu, pe care mina de inginer a lui Tariceanu a scris: ĄDraga Traian, daca ai ocazia sa vorbesti la Parchet?". Initial, PSD a anuntat ca va declansa actiuni impotriva ambilor combatanti: Tariceanu si Basescu. Numai ca PSD a renuntat rapid la ideea de a-i cere socoteala premierului si s-a aventurat intr-o operatiune extrem de riscanta: suspendarea presedintelui. Demers care a costat PSD procente bune in sondaje. De ce au facut social democratii asta?

Raspunsul la aceasta intrebare l-a dat recent Tariceanu. Se spune ca pina si mafiotii au onoarea lor. Asa ca nu trebuie sa ne mire daca in politica o decizie cum este cea a premierului de aminare a euroalegerilor este tot o chestiune de onoare. Cum PSD a fost principalul partid care a cerut acest lucru, anuntul liderului PNL pare un serviciu intors celor care au reusit sa-l pastreze in fruntea Guvernului si dupa ce opinia publica a dat cu ochii de biletul compromitator.

Sint insa citeva semnale ca Tariceanu nu parea deloc hotarit sa-si onoreze, pe cit de repede si-ar fi dorit PSD, datoriile politice. In special, desfasurarea de forte pregatita de PNL pentru weekendul trecut, cind urmau sa fie prezentati candidatii partidului pentru Parlamentul European. PSD a gasit insa rapid solutia pentru a spulbera indoielile liderului liberal. Joi, undeva prin tara, vicepresedintele PSD Mihai Tanasescu, altfel tacut in ultimul timp, a anuntat cu aplomb ca partidul a pregatit deja o motiune de cenzura ce urmeaza sa fie depusa repede in Parlament. Efectul a fost cel scontat si fulgerator. A doua zi, conducerea PSD isi anunta filialele ca europarlamentarele au fost aminate. Hocus-pocus, si motiunea de cenzura este bagata la loc in sertar. A fost doar o pisica aratata premierului, cu care se mai joaca, din cind in cind, si motanul Felix. Ce a urmat, se stie. Premierul a anuntat ca amina de unul singur euroalegerile, decizie care i-a luat prin surprindere pina si pe colegii lui din PNL.

Bun. Acum PSD si Tariceanu par chit: primii au acoperit biletul cu actiunea de suspendare, premierul a raspuns la dorinta aminarii alegerilor. Ce sens are dorinta premierului de a-i scoate pe democrati din Palatul Victoria? Partidul Democrat de azi nu mai are nimic in comun cu formatiunea care forta, pe vremuri, demisia lui Ciorbea. Voteaza cuminte in Parlament, nu face scandal in Guvern, mai mult, a fost extrem de rezervat in conflictul dintre Basescu si Tariceanu. Explicatia trebuie cautata in alta parte. Oare ce-i leaga mai mult si mai mult pe liderii PNL, PSD si PC care cer isteric eliminarea democratilor din Guvern? PNL: Dinu Patriciu, anchetat in mai multe dosare; Calin Popescu Tariceanu, pe cale sa devina subiectul unui dosar penal in cazul retehnologizarii Portilor de Fier. PC - Codrut Seres, amicul baietilor destepti cercetat intr-un dosar cu multe zerouri in coada; Dan Voiculescu, care incearca sa demonstreze tot in Justitie ca Felix a turnat cu simtire patriotica la Securitate. PSD - Ion Iliescu, caruia i se stringe latul in doua mari dosare: Revolutia si mineriada.

Aici sint nominalizati doar greii, insa lista celor care si-ar dori in fruntea Ministerului Justitiei o persoana care sa nu mai faca atitea fite cind premierul are eleganta de a o invita la o cafea cu invinuitul penal Dinu Patriciu este lunga. Iar pe ea gasim, cu siguranta, si destui democrati. Liantul baietilor destepti din politica romaneasca nu este deloc frica de urne, cum ne dau voie sa credem mogulii de presa. Este sfinta frica de puscarie. N-au reusit sa scape de Monica Macovei in urma actiunii de gherila din Senat, atunci s-a trecut la planul B: eliminarea democratilor din Guvern.