François Bayrou, candidatul de centru dreapta, cistiga teren, fiind sustinut de 23% din electorat, la egalitate cu socialista Ségolène Royal.

Lider in preferintele francezilor ramine in continuare Nicolas Sarkozy, care se bucura de sustinerea a 28% dintre cei intervievati. Duminica, primul-ministru francez, Dominique de Villepin, a anuntat oficial ca il va sustine pe Sarkozy in cursa electorala, in ciuda conflictelor din trecut dintre cei doi.

Tot aseara, presedintele francez, Jacques Chirac, si-a declarat retragerea din viata publica, fara a sustine in mod explicit pe vreunul dintre candidatii ramasi in cursa, nici macar pe colegul sau de partid Sarkozy.

Candidatul extremist Jean-Marie Le Pen mai are timp pina vineri pentru a stringe cele 500 de semnaturi de sustinere de la liderii politici locali, de care are nevoie pentru a putea intra efectiv in cursa prezidentiala.

Cine-i Bayrou?

Presedintele partidului Uniunea pentru Democratia Franceza, Bayrou este fost ministru al educatiei, catolic din Pirinei, fermier si crescator de cai, precum si autor de biografii istorice. Acuzat ca nu propune un program de guvernare concret, Bayrou insista mereu pe limitarea cheltuielilor publice si regindirea sistemului de contributii la asigurarile sociale.

Bayrou are tendinte populiste, bucurindu-se mai ales de sustinerea francezilor dornici sa dea un vot „antisistemic".