Sustin si sint convins ca „sistemul" spera ca Liviu Man va „vorbi" din puscarie, ca rezistenta psihica ii va fi zdrobita in cele din urma si ca informatiile furnizate de el vor ajunge doar la urechile cui trebuie. Avem de-a face cu aceeasi mentalitate securista a pastrarii „biletelelor" compromitatoare.

Cine este Liviu Man? Succint, pentru cei care nu stiu, e acel ziarist clujean judecat sub acuzatiile de santaj si constituire de grup infractional. Nu am caderea sa discut despre vinovatia sa juridica si, de altfel, ma intristeaza profund ca, si in acest caz, presa s-a divizat in jurnalisti-procurori si jurnalisti-avocati. Nici un cotidian central, nici un post de televiziune, nici macar un singur ziarist de investigatie n-a coborit fara prejudecati in pivnitele si in trecutul acestui dosar, pentru a incerca sa afle tot adevarul. Mai mult decit atit, odata stinsa flacara primara, mass-media mai prezinta doar biete stiri despre aminare, stramutare sau respingerea unei noi cereri a principalului inculpat.

Or, de la o vreme, dilema esentiala a dosarului Gazeta nu mai este condamnarea sau achitarea. De ce nu este si de ce nu poate fi judecat Liviu Man in libertate, aceasta a devenit adevarata chestiune, iar ea are natura politica. Pentru cine reprezinta un pericol major iesirea din puscaria Gherla a acestui om care n-a putut sa ramina ziarist, ci a poftit la acea putere care ispiteste definitoriu breasla noastra?

Am lucrat ani buni cu Liviu Man, dar, din 1998, drumurile noastre s-au separat, iar viziunile asupra profesiei au devenit radical diferite. Ziarele sale din Cluj se adresau doar „baietilor" interesati si mai ales implicati in jocurile de putere, iar el, in ciuda justificarilor de dupa arestare, nu era interesat de publicul cititor. Actiona, din pacate, in siajul unui demon care-l hipnotiza si ii intretinea iluziile de sforar. Si, ca o consecinta fireasca, ajunsese sa fie legat strategic, financiar si personal de nume grele ale establishmentului. Emil Boc sau Andrei Marga, Paszkany Arpad sau Ioan Rus sint doar citiva dintre cei pe care ii sprijinea sau in folosul carora actiona presedintele trustului Gazeta. (Pina si acest „titlu" ii hranea demonul, caci, juridic vorbind, trustul nu exista.) Dar si reciproca era valabila: alocindu-i publicitate la valori total disproportionate in raport cu tirajul si impactul ziarelor sale, permitindu-i accesul in cercuri privilegiate si, eventual, protejindu-l „informativ", multi dintre „stilpii societatii" ii intretineau lui Man atit iluzia ca poate inota linistit in bulboana puterii, cit si fluxul financiar care-i asigura traiul bun, aparitia gazetelor si, in timp, dezvoltarea afacerii.

Si-atunci vin si intreb: in aceste conditii, cine are interesul ca Liviu Man sa stea luni intregi in celula cu infractori de drept comun? S-a invocat de catre Parchet teama ca, odata eliberat, el ar recurge la presiuni asupra persoanelor si institutiilor implicate in proces. Dar asta se petrece deja: politistii si procurorii care au instrumentat dosarul sint atacati constant pe site-ul saptaminalului „Gazeta de Cluj" si al cotidianului „Buna ziua, Ardeal". Deci pericolul nu a fost si nu mai poate fi evitat. S-a spus ca, in libertate, ar putea influenta, prin amenintari, viitoarele declaratii din instanta ale celor care au depus plingeri penale impotriva sa si care, de altfel, au solicitat uriase despagubiri civile. Dar aceste amenintari ar fi putut sa le comita si apropiatii sai care nu sint parte in dosar sau care au fost eliberati intre timp.

Altul trebuie sa fie adevarul. Alta este explicatia acestui joc perfid. Sustin si sint convins ca „sistemul" spera ca Liviu Man va „vorbi" din puscarie, ca rezistenta psihica ii va fi zdrobita in cele din urma si ca informatiile furnizate de el vor ajunge doar la urechile cui trebuie. Avem de-a face cu aceeasi mentalitate securista a pastrarii „biletelelor" compromitatoare. „Sistemul" stie ca, daca Man „ciripeste" in presa, exista posibilitatea deloc neglijabila sa se prabuseasca, politic sau financiar, si Boc, si Marga, si Paszkany, si Rus. Si multi alti „baieti" din servicii secrete si din Politie, cu toate piesele de domino din spatele si din flancurile lor.

O spun cu zimbetul pe buze: cine-si imagineaza ca Man va face dezvaluiri din inchisoare nu-l cunoaste defel si nici n-a inteles nimic din adevarul subtil al acestui proces. Sub interogatoriu, departe de ochii opiniei publice, el nu va scoate la iveala nici a mia parte din increngatura de relatii si interese pe care a cunoscut-o in ultimii zece ani. Ar insemna sa isi anuleze viitorul si sa isi nege imensul orgoliu.

Aceasta autoexorcizare este posibila numai in libertate. Ar fi sansa lui Liviu Man de a-si supune demonul si o adevarata proba ca, in Romania, justitia incepe sa functioneze la lumina zilei, ca sistem deschis. Impotriva „sistemului".