O noua platforma OPCOM permite tranzactionarea online a contractelor de vinzare-cumparare de energie electrica.

Operatorul pietei de energie electrica din Romania (OPCOM) lanseaza Piata Centralizata a Contractelor la Termen cu Livrare Fizica (PCCF), au anuntat ieri reprezentantii institutiei. Spre deosebire de Piata Contractelor Bilaterale (PCCB), noua platforma de tranzactionare este disponibila si online. „Vinzatorii sau cumparatorii pot participa la licitatie doar folosind orice computer cuplat la Internet", a declarat directorul general al OPCOM, Victor Ionescu. De asemenea, identitatea participantilor va ramine anonima pe toata durata sesiunilor de licitatie. Din cei 50 de posibili participanti la sesiunile de licitatie, 45 au solicitat smart cardurile necesare conectarii la platforma de tranzactionare.

Licitatie in doua etape

Pentru fiecare licitatie se organizeaza doua sesiuni succesive, a explicat Rodica Popa, seful Departamentului instrumente si produse financiare al OPCOM. Intr-o prima faza, vinzatorii introduc ofertele in sistem. Dupa cinci zile are loc licitatia efectiva, cumparatorii afisind ofertele. Eventualii cumparatori au acces, pe tot parcursul licitatiei, atit la ofertele vinzatorilor, cit si la ofertele celorlalti cumparatori fara a sti insa identitatea acestora. Sistemul selecteaza automat toate ofertele mai mari sau egale cu pretul stabilit de vinzator si atribuie contractele cumparatorilor a caror oferta a indeplinit criteriul de pret. In ce-a de-a doua etapa, vinzatorul poate modifica pretul si cantitatea ofertata, insa doar in sens negativ. „In final, se calculeaza cantitatea ramasa disponibila si se trece la tranzactionarea continua", spune Rodica Popa.

Viteza click-ului, criteriu de selectie

In ultima etapa a licitatiei ramine la tranzactionare doar cantitatea care nu a fost cumparata in prima etapa. In cazul tranzactionarii continue, atribuirea contractelor se face imediat ce a fost introdusa oferta. In acest context, viteza de depunere a ofertei devine un criteriu de selectie, pe linga pretul oferit. „Daca mai multe oferte au indeplinit simultan criteriul de pret, se merge pe principiul primul venit, primul servit", a explicat directorul OPCOM.

15 martie, termen imposibil Atit ministrul Economiei si Comertului,Varujan Vosganian, cit si directorul OPCOM, Victor Ionescu, au anuntat ca data sigura pentru inceperea sesiunilor, joi, 15 martie. Totusi, potrivit regulilor de functionare a PCCF, acest lucru este imposibil. Ofertele vinzatorilor trebuie postate cu minimum cinci zile inainte de data licitatiei efective. „Pina astazi (ieri, 12 martie -n.red.), nu am primit nici o oferta", a spus Ionescu. Astfel ca, neavind ofertele, sistemul nu poate debuta joi.