Psihologul Steve Danish, profesor de psihologie la Universitatea americana Virginia Commonwealth, a studiat ani de zile impactul pe care o suma extraordinar de mare de bani, castigata peste noapte, o are asupra vietilor celor care intra in contact cu
Psihologul Steve Danish, profesor de psihologie la Universitatea americana Virginia Commonwealth, a studiat ani de zile impactul pe care o suma extraordinar de mare de bani, castigata peste noapte, o are asupra vietilor celor care intra in contact cu ea.
"Visul de a castiga o suma mare de bani poate fi mult mai frumos decat realitatea. Multe familii au fost distruse dupa ce au intrat in posesia potului cel mare", a precizat Steve Danish.
Kenneth si Connie Parker au castigat 25 de milioane de dolari. La numai cateva luni dupa incasarea premiului, mariajul lor de 16 ani s-a dezintegrat pentru totdeauna. Jeffrey Dampier, castigatorul unui premiu in valoare de 20 milioane de dolari, a fost rapit si ucis de propria cumnata.
In 2002, Jack Whittaker a intrat in posesia celui mai mare castig individual din istoria loteriei american. "Sunt pregatit sa intru in posesia acestei sume uriase de bani si sa fac o multime de lucruri bune cu ea chiar in acest moment", spunea Jack Whittaker. La nici un an dupa ce contul sau se marise cu 113 milioane de dolari, viata lui Whittaker se transformase intr-un adevarat iad: casnicia i s-a destramat iar nepoata sa, Brandi, in varsta 17 ani, a disparut, fiind gasita moarta, din cate se pare din cauza abuzului de droguri. "Daca as fi stiut cata nefericire ne vor aduce acei bani va spun sincer ca as fi distrus biletul de loterie cu mana mea", a declarat Jewell Whittaker, fosta nevasta a castigatorului.
Susan Bradley, consultant financiar care a lucrat in ultimii ani cu multi castigatori la loto, spune ca exista un mit conform caruia e senzational sa ai bani si e extraordinar sa ai foarte multi. "Adevarul e ca o avere picata din senin poate crea tot atatea probleme pe cat poate rezolva. (...) Un castig important la loto poate schimba comportamentul unor persoane care au fost toata viata sarace", precizeaza Susan Bradley
In 1998, Phyllis Klingebiel si-a dat in judecata propriul fiu, Michael, precizand ca acesta ar fi trebuit sa imparta cu familia sa cele doua milioane de dolari castigate la loto. Femeia a solicitat in instanta aproximativ 20% din premiul respectiv.
Lewis Snipes a pus numerele castigatoare pe biletul cumparat pentru sotia sa in 1988. Au castigat 31,5 milioane de dolari, dar sotia a ales sa imparta premiul cu surorile sale. Dupa patru ani de procese, fostii soti au cazut in cele din urma la pace si au impartit castigul care i-a intors pe unul impotriva celuilalt si le-a distrus casnicia. Si viata lui Paul McNabb, primul castigator al loteriei din Maryland, s-a schimbat radical dupa ce a intrat in posesia unui premiu de milioane de dolari: a trait ani de zile cu spaima ca cineva i-ar putea rapi copiii iar locuinta i-a fost sparta de nenumarate ori. Dupa ce a cheltuit si ultimul dolar castigat, McNabb s-a mutat la Las Vegas si si-a castigat existenta ca sofer de taxi. "Daca esti nefericit cu zece dolari, vei fi cu siguranta nefericit si cu un milion", spune Michael Begin, un alt consultant financiar, iar pentru multi castigatori la loto spusele lui sunt cat se poate de adevarate.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.