Un proiect copiat dupa francezi, o piata imobiliara haotica si o lege ignorata a locuintei sint ingredientele ce explica scandalul nascut de proiectul legii chiriilor.

Proiectul legii chiriilor, elaborat de catre secretarul de stat Laszlo Borbely, fara stiinta ministrului Transporturilor, Radu Berceanu, preia prevederi ale mai vechii Legi a locuintei nr. 114/1996, niciodata respectate. Incalcarea prevederilor, ce sint considerate la nivel european, totusi, favorabile proprietarilor, a facut ca piata inchirierilor sa fie la noi, in fapt, si mai liberala. Proiectul legii chiriilor este criticat aspru de Radu Berceanu. „Nu cred ca ceea ce este in dezbatere pe site (al Ministerului Transporturilor, www.mt.ro - n.red.) este un proiect fezabil, ca urmare cer scuze pentru tot disconfortul creat de aparitia acestui proiect", declara acesta. Reprezentantii ministerului dau ca sigura retragerea proiectului de pe site si postarea unuia nou care va fi realizat in citeva luni de un expert selectat prin licitatie.

Prevederile asupra chiriilor, nerespectate

Legea din 1996 spune ca orice contract de inchiriere nu poate fi reziliat unilateral de catre proprietar, iar acesta poate denunta contractul doar in cazuri bine precizate, spre exemplu neplata chiriei timp de trei luni sau distrugerea locuintei. In practica, contractele de inchiriere folosite de agentiile imobiliare incalca aceasta prevedere, permitind rezilierea unilaterala, iar exemplele pot continua. Legalitatea contractelor, in putinele cazuri in care acestea exista, nu a fost niciodata verificata de vreo institutie a statului, Fiscul multumindu-se sa colecteze impozitele din chirii.

„Evident, nu sint respectate multe dintre prevederile acestei legi (....)", spune Marin Cotescu, director pentru dezvoltare constructii in MTCT. Daca ar fi fost respectate, prevederile proiectului ar fi fost primite, poate, mai cu ingaduinta.