O premiera diplomatica a avut loc simbata: americanii au stat la masa cu omologi iranieni si sirieni, pentru a dezbate soarta Irakului.

Premierul irakian Nuri al-Maliki a cerut, in conferinta regionala pentru Irak, incetarea imixtiunilor straine in tara sa, iar oficialii iranieni au cerut SUA un calendar de retragere a trupelor din Irak. Maliki a cerut ajutorarea poporului irakian fara distinctii confesionale, regionale sau etnice, adaugind ca trebuie sa inceteze orice forma de ajutor financiar, de incitare religioasa sau mediatica, de sprijin logistic sau de aprovizionare cu arme si combatanti, resurse folosite pentru a ucide copii, femei si batrini irakieni.

Discutii cu usile inchise

Statele Unite au reprosat direct Iranului ingerintele pe teritoriul irakian, acuzatii pe care Teheranul le-a respins. Ambasadorul american spune ca a discutat citeva minute cu omologul sau iranian la deschiderea conferintei, desi contactele directe nu au fost „substantiale". Sirienii sint acuzati de Statele Unite ca favorizeaza trecerea combatantilor straini sunniti pe teritoriul lor spre Irak, in timp ce Iranul siit este acuzat ca le furnizeaza arme, sprijin material si logistic militiilor siite din tara vecina. La conferinta au fost prezenti oficiali de nivel mediu din Iran, Siria, SUA, Arabia Saudita, Turcia, Iordania, Kuweit, Egipt, Bahrein, Rusia, China, Franta si din Marea Britanie, precum si ONU.

Reuniune „pozitiva"

Dupa discursurile de deschidere, delegatiile s-au retras in spatele usilor inchise pentru a discuta despre o declaratie comuna si un calendar pentru o noua conferinta, de data aceasta la nivel ministerial. Dupa discutii, Washingtonul a anuntat ca Turcia s-a oferit sa gazduiasca viitoarea conferinta, la care va participa secretarul de Stat american Condoleezza Rice.