Patru termocentrale vor trece in componenta Hidroelectrica, iar trei filiale vor deveni producatori independenti de energie.
Ministerul Economiei si Comertului (MEC) a lansat in dezbatere publica, pana pe 16 martie, un proiect de Ordonanta de Urgenta privind unele masuri de sprijin financiar si de restructurare pentru Societatea Comerciala de Producere a Energiei Electrice si Termice "Termoelectrica" SA. Avand in vedere natura activitatii desfasurate de Termoelectrica, "respectiv prestarea de servicii de interes economic general care nu pot fi intrerupte, precum si situatia financiara dificila in care se afla aceasta, se impune adoptarea unor masuri urgente in vederea continuarii acestei activitati, in conditii de siguranta si eficienta, prin acordarea unor compensari pentru pierderile inregistrate din activitatea de baza desfasurata in scopul prestarii serviciului de interes economic general", se arata in Nota de fundamentare. Termoelectrica are in prezent patru sucursale (Borzesti, Doicesti, Braila si Paroseni) si trei filiale cu personalitate juridica (Electrocentrale Bucuresti, Galati si Constanta).
"In activitatea desfasurata, Termoelectrica a acumulat pierderi din activitatea de baza, determinate in principal de faptul ca, functionand intr-un regim reglementat, atat pentru livrarile de energie electrica, cat si pentru livrarile de caldura, preturile de preluare a energiei electrice si termice au fost sub costurile normale de productie", se arata in proiect. Acesta arata si ca, in perioada 1999 - 30.09.2006, Termoelectrica a avut un volum cumulat de pierderi directe de 2.678.047.000 lei noi si un profit rezonabil nerealizat in valoare de 1.490.246.000 lei noi, ceea ce reprezinta un total de 4.168.293.000 lei noi (circa 1,2 miliarde de euro), valoare care face obiectul notificarii masurii de compensare pentru prestarea unui serviciu de interes economic general.
In aceste conditii MEC propune scutirea Termoelectrica de la plata datoriilor catre stat. De asemenea, MEC propune si ca datoriile companiei catre furnizorii de materii prime, combustibil si servicii, neachitate pana la intrarea in vigoare a Ordonantei, in limita sumei de 379.134.514 lei (aproximativ 110 milioane de euro), sa se efectueze din banii incasati de Ministerul Finantelor din emisiunile de titluri de stat lansate in acest scop.
In plus, Electrocentrale Bucuresti Galati si Constanta vor trece in subordinea MEC si vor actiona ca producatori independenti de energie.
Pe de alta parte, termocentralele Borzesti, Doicesti, Braila (practic, cele mai putin performante centrale electrice din sistem) si Paroseni sa treaca in componenta Hidroelectrica (societatea de producere a energiei electrice in hidrocentrale).