Zimbraria Neagra, de la Bucsani, judetul Dambovita, mai trimite doi zimbri in Neamt, pentru a completa efective existente la zimbraria Vanatori. La ora actuala, Regia Nationala a Padurilor desfasoara un program prin care se urmareste cresterea numaru
Zimbraria Neagra, de la Bucsani, judetul Dambovita, mai trimite doi zimbri in Neamt, pentru a completa efective existente la zimbraria Vanatori. La ora actuala, Regia Nationala a Padurilor desfasoara un program prin care se urmareste cresterea numarului de zimbri din tara. Investitiile facute nu urmaresc obtinerea unui profit, ci doar pastrarea unui simbol national. De altfel, ultimul zimbru autohton a fost zarit, in libertate, in anul 1783, la granita dintre Harghita si judetele limitrofe ale Moldovei. Primii zimbri, dupa disparitia lor in secolul XlX, au fost importati din Polonia, in 1958, si au fost instalati la Hateg. "Rezervatia Neagra a fost infiintata in anul 1983. Atunci au fost adusi pentru populare 18 zimbri, adunati din rezervatiile de la Hateg, Pitesti, Brasov si Piatra Neamt", a declarat Dumitru Voicu, seful Ocolului Silvic Bucsani, care are in grija si zimbraria Neagra. Au fost adusi zimbrii si din Bulgaria, pentru "improspatarea speciei". Cei 35 de zimbri de la Bucsani au parte de un tratament preferential. Au la dispozitie 162 de hectare de padure, dar bine imprejmuite cu gard, ca sa nu scape animalele. "La inceputul anilor '90, o mica parte din gard a disparut. A fost nevoie de o saptamana si mai multi oameni ca sa bagam zimbrii la loc, in tarc", a spus Voicu. Animalele s-au adaptat perfect mediului, astfel ca natalitatea este in continua crestere. Cel mai nou locatar al zimbrariei s-a nascut in decembrie 2006.
Zimbrii au parte de o atentie deosebita din partea silvicultorilor, care le pregatesc, pentru iarna, zeci de tone de fan, porumb, orz si ovaz, toate completate cu morcovi. Voicu ne-a precizat ca se urmareste ca zimbrii sa-si pastreze comportamentul de animale salbatice, astfel ca intervin in hrana lor numai pe timpul iernii sau in perioade dificile; vara, zimbrii se hranesc cu ce gasesc in padure. De altfel, scopul final al programului este popularea cu zimbri a unor paduri din Neamt. "Sper ca in cativa ani sa se materializeze acest scop", a completat Dumitru Voicu, seful ocolului silvic Bucsani. (L.M.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.