Alegerile locale desfasurate ieri in 14 regiuni din Rusia, printre care Moscova si Sankt-Petersburg, reprezinta ultimul mare test electoral pentru Kremlin, inaintea scrutinului legislativ de la 2 decembrie si a alegerilor prezidentiale din martie
Alegerile locale desfasurate ieri in 14 regiuni din Rusia, printre care Moscova si Sankt-Petersburg, reprezinta ultimul mare test electoral pentru Kremlin, inaintea scrutinului legislativ de la 2 decembrie si a alegerilor prezidentiale din martie 2008, transmite Mediafax.
Circa 31 de milioane de alegatori au fost chemati la urne, pentru a-si alege membrii parlamentelor regionale. Rezultatele preliminare ale scrutinului vor fi anuntate azi, in jurul pranzului. Rezultatul lor ar urma sa clarifice raporturile de forta dintre partide, care se vor infrunta din nou peste noua luni, in competitia pentru Duma de Stat (Camera inferioara a Parlamentului de la Moscova).
Legislativele vor deschide, la randul lor, calea pentru alegerea succesorului presedintelui Vladimir Putin, caruia Constitutia Rusiei nu ii permite sa candideze pentru un al treilea mandat. Deocamdata, nici un succesor favorit nu s-a afirmat in aceasta competitie extrem de putin transparenta. Potrivit analistilor, miza alegerilor de duminica este "lupta" dintre doua partide pro-Kremlin. Cel mai recent creat dintre acestea, Rusia Dreapta, a fost infiintat in octombrie 2006, pentru a atrage electoratul de stanga. Cealalta formatiune este Rusia Unita, care are majoritate in Parlament.
Opozitia dintre ele "era resimtita, initial, ca o rivalitate mai mult de decor, dar ea s-a transformat intr-un conflict real", aprecia saptamana aceasta cotidianul Vremia Novosti. La Sankt-Petersburg, asistentii unui candidat al Rusiei Drepte au primit amenintari cu moartea, iar unul dintre ei a fost agresat, a anuntat sambata postul de radio Ecoul Moscovei.
Conform analistilor, Rusia Dreapta, autoproclamata "de opozitie", are toate sansele sa depaseasca pragul de 7 la suta din voturi, necesar pentru a intra in parlamentele regionale. In schimb, "adevarata" opozitie fata de Putin - care include formatiuni de la liberali la national-democrati -, deseori lipsita de acces la mijloacele mass-media controlate tot mai mult de stat si care se confrunta cu dificultati de inregistrare in alegeri - va avea cele mai mari greutati in a atinge acest prag. (G.D.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.