Premierul Calin Popescu Tariceanu i-a comunicat ieri seara presedintelui Traian Basescu faptul ca nu considera justificata prezenta sefului statului la sedinta Executivului de astazi. "Nu suntem in situatia prevazuta de art. 87 din Constitutia Rom
Premierul Calin Popescu Tariceanu i-a comunicat ieri seara presedintelui Traian Basescu faptul ca nu considera justificata prezenta sefului statului la sedinta Executivului de astazi. "Nu suntem in situatia prevazuta de art. 87 din Constitutia Romaniei, intrucat decizia privind organizarea alegerilor pentru Parlamentul European nu este una de politica externa, ci de politica interna", i-a spus Tariceanu presedintelui. Anterior, Basescu ii transmisese oficial primului-ministru ca, in temeiul articolelor 86, 87 si 148, alin. 4 din Constitutie, vrea sa participe la sedinta de Guvern speciala dedicata amanarii euroalegerilor si ii cere sa-l informeze "asupra orei de incepere a sedintei de Guvern". Calin Popescu Tariceanu si-a anuntat sambata intentia de a amana alegerile europarlamentare, explicand ca acest scrutin ar fi "parazitat" de criza politica actuala. Decizia urmeaza sa fie luata astazi, in sedinta de Guvern.
Primul-ministru si liberalii au decis amanarea euroalegerilor inca de joi seara, ne-au precizat surse din cadrul PNL. De asemenea, in cursul zilei de vineri, Secretariatul General al partidului a trimis in filiale, atat la orele diminetii cat si seara, instiintarea ca liderii din teritoriu sa nu se mai prezinte in Capitala insotiti de candidatii pentru PE. Dezbaterile pe marginea decalarii europarlamentarelor au turnat gaz pe foc in cadrul sedintei Delegatiei Permanente a PNL, convocata sambata la Palatul Parlamentului. Sursele ne-au explicat ca vicepresedintii Crin Antonescu si Ludovic Orban i-au insinuat lui Tariceanu ca amanarea poate avea efect de bumerang, existand riscul ca PNL sa continue caderea libera in sondaje pana in toamna. Mai mult chiar, potrivit surselor, Antonescu i-a cerut premierului sa-si asume si formarea unui Cabinet bicolor, avand in vedere razboiul fratricid care macina Alianta. In schimb, Tariceanu le-a solicitat liberalilor, in special portavocilor Orban si Antonescu, sa nu mai raspunda atacurilor venite din partea Cotrocenilor si din partea liderilor democrati. "Presedintele Tariceanu ne-a cerut, in schimb, sa exprimam reactii dure impotriva PSD, deoarece un razboi public cu democratii ar crea perceptia ca PNL este un aliat al pesedistilor", ne-au declarat sursele citate. Liderii PNL si-au manifestat si increderea ca, in eventualitatea in care PSD ar elabora o motiune de cenzura la adresa Guvernului, pesedistii n-o vor vota. "Nu au de ce sa isi doreasca un premier ca Stolojan. Numirea de catre Basescu a ex-liberalului ar fi o consecinta a trecerii motiunii. Pe de alta parte, PSD fuge de anticipate dat fiind situatia din sondaje. Motiunea s-ar elabora doar ca exercitiu de imagine", ne-au explicat sursele.
Varianta opozitiei pentru PD
La finalul Delegatiei, Tariceanu le-a transmis democratilor, referindu-se la amanarea euroalegerilor, ca membrii PD in Guvern trebuie sa decida: ori sunt solidari cu primul-ministru, ori sa treaca in opozitie. "Referitor la amanarea alegerilor, nu am cerut un vot in partid pentru ca este o decizie pe care am luat-o in calitate de prim-ministru si nu de presedinte de partid. Ultima decizie in Guvern ii apartine primului-ministru. Membrii din Guvern ai PD trebuie sa ia o hotarare: ori sunt solidari cu premierul, ori pot face parte din opozitie", a spus liderul PNL.
Pedistii convoaca PNL la raport
Democratii au convocat de urgenta o sedinta a conducerii Aliantei pentru astazi la ora 9.30, in incercarea de a-l convinge pe Tariceanu sa renunte la ideea amanarii alegerilor, inainte ca premierul sa faca anuntul fatal dupa sedinta de Guvern. Liderul PD Emil Boc a explicat ieri ca premierul apartine Aliantei PNL-PD, astfel ca decizia privind alegerile europene trebuie sa fie luata in CNC al acestei structuri politice, potrivit capitolului 7 din Protocolul D.A., referitor la modul de functionare a Guvernului. Boc a mai spus ca PD solicita si o intalnire cu partenerii de Coalitie de la UDMR imediat dupa sedinta Aliantei.
In acelasi timp, democratii si-au facut si ei calcule politice dupa anuntul premierului privind intentia de a amana euroalegerile. Potrivit unor surse din Alianta, exista varianta ca democratii sa paraseasca sediul Guvernului, dar si guvernarea, in cazul in care astazi, la sedinta de Guvern, Tariceanu nu va mentine data de 13 mai pentru alegeri. Pe de alta parte, pedistilor li s-au parut deosebit de atractive concluziile unui sondaj, comandat de PD, concluzii prezentate de fostul director de la CURS, Sebastian Lazaroiu, si care arata ca din decizia de amanare a alegerilor ar avea de castigat doar doua partide: PD si PNG. In acest context, democratii se simt mai motivati sa ramana la guvernare, pentru a avea un scor si mai bun la alegeri, oricand ar avea ele loc.
Ultima ora
Basescu nu se lasa
Presedintele Traian Basescu i-a raspuns premierului Tariceanu, sustinand ca participarea sa la sedinta Guvernului de astazi este nu doar oportuna, ci si obligatorie, si informandu-l ca, asa cum l-a anuntat, va participa la sedinta Executivului, anunta Mediafax.
Administratia prezidentiala precizeaza ca presedintele Traian Basescu i-a raspuns primului-ministru, acesta din urma afirmand ca prezenta sefului statului la sedinta speciala a Guvernului din data de 12 martie "nu este justificata".
Basescu i-a transmis lui Tariceanu ca nu are "dreptul legal si nici calificarea morala" de a-i interzice exercitarea atributiilor ce ii revin.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.