Firma DONAU CHEM SRL a fost singura ofertanta la licitatia organizata vineri, 2 martie 2007, de AVAS, pentru vanzarea activului principal al SC NITROFERTILIZER SA Fagaras, judetul Brasov, denumit GRUP AZOT. Transferul actiunilor s-a facut la pretul d
Firma DONAU CHEM SRL a fost singura ofertanta la licitatia organizata vineri, 2 martie 2007, de AVAS, pentru vanzarea activului principal al SC NITROFERTILIZER SA Fagaras, judetul Brasov, denumit GRUP AZOT. Transferul actiunilor s-a facut la pretul de pornire al licitatiei, de aproximativ zece milioane de euro, de asta data Niculae renuntand la ingineriile care il caracterizeaza pentru diminuarea sumei de plata. In cele ce urmeaza vom demonstra ca si aceasta afacere este una murdara, magnatul neavand dreptul sa participe la licitatie. Deoarece Niculae si complicii sai din AVAS au incalcat cu buna stiinta prevederile legii, contractul dintre acestia este nul de drept.
Intentii hazardate
AVAS a preluat compania NITRAMONIA Fagaras, la inceputul anului 2005, de la actionarul majoritar american FLETCHER GROUP. Acesta nu si-ar respectat obligatiile contractuale privind aportul de capital si investitiile de mediu. La fel cum, de altfel, a procedat si Niculae in nenumarate cazuri - asupra carora ZIUA s-a aplecat de larg -, fara sa i se aplice un tratament asemanator.
Pe platforma industriala fagaraseana functioneaza cinci societati comerciale. Este vorba despre NITROFERTILIZER - ingrasaminte si produse azotoase, NITROCONTROL - tratarea apelor uzate, NITROEXPLOSIVES - producerea de explozivi, NITROSERVICE - constructii ingineresti si NITROTRANS - transporturi pe calea ferata. Cu ceva timp in urma, Teodor Atanasiu a anuntat ca va vinde activele societatilor, cu exceptia NITROEXPLOSIVES, care va fi privatizata prin vanzarea pachetului majoritar de actiuni. Inainte de instalarea liberalului la sefia AVAS, Ioan Niculae, prin INTERAGRO, isi anuntase intentia de prelua la pachet toate cele cinci societati. Terminatorul ingrasamintelor romanesti zicea, in vara trecuta, ca are de gand sa uneasca companiile VIROMET Victoria, judetul Brasov, DONAU CHEM Turnu Magurele, Teleorman si AZOCHIM Savinesti, Neamt, pentru a forma unul dintre cele mai puternice grupuri din industria chimica a Europei de Est si a o scoate pe bursa. Desigur, nimeni nu l-a crezut, intentiile lui ramanand in stadiul declaratiilor de presa hazardate.
Niculae din spatele cipriotilor
Intre timp, combinatul AZOCHIM Savinesti a fost vandut pe nimic unor ciprioti, care n-au nici in clin, nici in maneca cu productia de ingrasaminte chimice. Acestia au fost adusi dintr-un paradis fiscal tot de Niculae, care i-a mai si sprijinit, prin INTERAGRO, cu garantarea unui imprumut bancar de cateva milioane de euro. Pe de alta parte, pe platforma de la Savinesti isi desfasoara activitatea firma-capusa AGRO FERTIL SRL (asociati: 80% Ioan Niculae si 20% Vasile Ciobanu, fostul director al AZOCHIM), prin inchiriera unor instalatii de la proprietarii ciprioti GA-PRO-CO CHEMICALS Ltd. De aici rezulta cu claritate faptul ca tot fostul ofiter de securitate se afla in spatele acestei afaceri scandaloase. Se pune intrebarea de ce i-a mai adus Niculae pe ciprioti, din moment ce una dintre companiile sale putea cumpara in mod direct activul platformei de la Savinesti? Raspunsul e simplu: deoarece toate firmele importante ale magnatului sunt pline de datorii si au mai falimentat alte obiective scoase la privatizare. In acest caz, nu mai au acces la licitatii. S-au n-ar mai trebui sa aiba, daca s-ar respecta legile acestei tari.
Asocieri criminale
In toamna trecuta, VIROMET Victoria a participat, totusi, la licitatia pentru activul combinatului de ingrasaminte SOFERT Bacau, pe care, chipurile, ar fi pierdut-o. In realitate, intre Niculae si cei care au iesit invingatori, H & H COMPANY SRL Ovidiu, Constanta (o firma care vinde fier vechi) existase o intelegere prealabila. Cum masluirea licitatiei a fost sesizabila si din avion, dar si in urma unui flagrant de luare de mita, licitatia a fost anulata in instanta. Un reprezentant al AVAS, un fost ofiter de Militie si un organizator al licitatiei au ajuns dupa gratii, unde se mai afla si azi. Dar toate acestea nu l-au impiedicat pe lichidatorul judiciar, SC SIERRA QUADRANT SRL, sa vanda activul SOFERT Bacau catre H & H SRL, in dispretul Justitiei Romane. Sustinem asta, deoarece H & H SRL fusese descalificata de la licitatie de instanta de judecata, toate actele intocmite ulterior fiind de asemenea anulate.
Intelegerea dintre Niculae si H & H SRL a fost urmatoarea: constantenii vand de pe platforma tot ce pot, ca materiale refolosibile, iar magnatul se alege cu terenul. O astfel de cardasie intre VIROMET-ul lui Niculae si cele doua doamne asociate la SRL-ul constantean a avut loc si in cazul licitatiei pentru adjudecarea SC TURNU SA Turnu Magurele, actual DONAU CHEM. Atunci, Niculae a reusit performanta de a cumpara combinatul de la Dunare cu 3,7 milioane de euro, fata de sase milioane de euro cat fusese pretul de pornire. La licitatie a mai participat doar H & H SRL, iar organizator a fost acelasi lichidator judiciar, SIERRA QUADRANT.
n
Investitie la munte
Chiar si inainte de vanzarea activelor SC TURNU SA, combinatul era controlat tot de Ioan Niculae, care incheiase un contract de privatizare cu APAPS.
Cum acesta n-a fost respectat nici cat negrul sub unghie, s-a pus problema vanzarii activelor platformei chimice. Cat timp a administrat SC TURNU, prin intermediul INTERAGRO, combinatul a fost devalizat si inglodat sistematic in datorii. Dar mai ramasese mult de furat, asa ca magnatul nu putea parasi scena. Motiv pentru care, prin VIROMET, si adjudecat ilegal licitatia din 2004. In continuare, lucrurile au mers la fel de prost. De aceea, VIROMET a infiintat SC DONAU CHEM SRL, lasand in mod deliberat SC TURNU sa intre in faliment. Si astfel, Ioan Niculae s-a ales cu o firma curata la malul Dunarii, fara datorii si conturi blocate. Tocmai buna de scos la inaintare. Asadar, DONAU CHEM SRL a achizitionat activul NITROFERTILIZER SA, denumit GRUP AZOT, la pretul de pornire de zece milioane de euro, fiind singura ofertanta. Astfel, a intrat in posesia unei cladiri, a mai multor instalatii si, ce este mai important, a unei suprafete de peste 445.000 de metri patrati intr-o zona de munte. Adica, a platit circa 22,5 euro/mp, bani pe care si-i poate recupera vanzand combinatul la fier vechi. Sau macar isi poate amortiza o buna parte din suma investita in teren. Numai ca tranzactia s-a desfasurat dincolo de lege, si vom explica de ce. Mai intai, DONAU CHEM s-a inscris la licitatie, prezentand documente din care reiese ca in anul 2005 a avut un profit de circa trei milioane de euro, la o cifra de afaceri de 73,5 milioane de euro. Frumos, dar reprezentantii AVAS n-au fost capabili, ori n-au vrut sa observe ca, la aceeasi data, ofertantul inregistra si datorii de peste 2,7 milioane de euro. Ceea ce inseamna ca profitul nu era cine stie ce. Asta, pe de-o parte.
Al treilea debitor la BANCOREX
Inca un argument ca terminatorul Niculae n-ar trebui lasat sa mai distruga alte obiective economice ale statului consta in urmatorul fapt.
Combinatul AZOCHIM Savinesti, patronat multa vreme de fostul ofiter de Securitate, figureaza pe listele AVAS ca al treilea mare debitor la defuncta BANCOREX. Datoria AZOCHIM este de 31.693.473 de USD. Aceasta a fost preluata de SC INTERAGRO SA, la cumparare, motiv pentru care statul i-a facut un pret mult mai mic pentru combinat, decat ar fi fost normal. Cei drept, AZOCHIM a luat creditul pentru modernizare inainte de privatizare, insa nici Niculae nu si-a respectat angajamentul de a duce investitiile la capat. Ba mai mult, in complicitate cu directorul combinatului, Vasile Ciobanu, a vandut si ce fusese deja cumparat. In acest mod, zeci de milioane de dolari din averea statului s-au dus pe apa sambetei, gratie parteneriatului ticalos dintre AVAS si Niculae.
Contract nul
DONAU CHEM n-avea dreptul sa participe la licitatie. Acest SRL a preluat activitatea si activele SC TURNU SA, pe care Ioan Niculae a falimentat-o controlat.
DONAU CHEM apartine in proportie de 100% VIROMET SA, o societate care a inregistrat, la sfarsitul anului 2005, datorii de sapte milioane de euro. VIROMET apartine, in proportie de 82,4% SC INTERAGRO SA, care a incheiat anul financiar 2005 cu datorii de circa 60 de milioane de euro si apartine persoanei fizice Ioan Niculae. In concluzie, magnatul zimnicean este cel care a cumparat activul NITROFERTILIZER SA Fagaras, prin societatea interpusa DONAU CHEM SRL. Acest lucru este ilegal in raport cu legile romanesti, nu insa si pentru AVAS. Pentru ca, OUG nr. 51/1998 privind valorificarea unor active ale statului, republicata, modificata si completata prin OUG nr. 23/2004 prevede:
"Art. 35 - (1) AVAB (actual AVAS - n.r.) nu poate incheia contracte de natura celor prevazute la art. 14 si nu poate instraina direct, indirect, prin persoane interpuse, bunuri supuse valorificarii, prin contracte cu:
a) debitori cedati ori fidejusorii acestora;
b) fostii proprietari ai bunurilor intrate in patrimoniul AVAB ca urmare a parcurgerii de catre acesta ori de catre altii a unor proceduri de executare silita sau de realizare a garantiilor reale;
c) sotul/sotia, rudele si afinii pana la gradul al patrulea inclusiv ale persoanelor prevazute la lit. a) si b) sau, dupa caz actionarii, administratorii si directorii persoanelor juridice aflate in una dintre situatiile prevazute la lit. a) si b);
d) succesorii in drepturi ai persoanelor prevazute la lit. a) si b);
e) membrii Consiliului de supraveghere si indrumare, membrii Comitetului de coordonare a restructurarii si/sau ai AVAB.
(2) Contractele incheiate cu incalcarea dispozitiilor alin. (1) sunt nule de drept."
Din moment ce Ioan Niculae este un mare debitor la stat si a mai falimentat alte obiective scoase la privatizare, nu poate participa la vreo licitatie, nici macar prin interpusi.
Singurul ofertant
In toamna trecuta, la AVAS s-au primit mai multe scrisori de intentie privind privatizarea celor cinci societati desprinse din NITRAMONIA Fagaras. Ofertantii au fost: SC INTERAGRO SA Bucuresti (care n-avea nici un drept sa participe la vreo licitatie), SC REFRACT PROD Fagaras, IMET HANDELSGESELLSCHAFT Austria, SOJITZ Australia si un consortiu format din RAWMATIMPEX SARL si WAFARCOSARL. Primele doua companii romanesti au mentionat in scrisorile depuse ca sunt interesate de preluarea la pachet a tuturor celor cinci societati. Dimpotriva, strainii au preferat una sau doua. Dintre toate, doar NITROEXPLOSIVES o duce mai bine. Asa se explica intentia initiala a AVAS de a vinde totul la pachet. In ciuda acestui fapt, doar NITROFERTILIZER a fost vanduta, cu un singur ofertant. Ceea ce ne poate face sa credem, din nou, ca intre Ioan Niculae si AVAS s-a nascut o complicitate ticaloasa.
Nici un cent investit la TURNU
Una dintre modalitatile prin care magnatul a reusit sa privatizeze mai multe obiective economice a fost inducerea in eroare a organizatorilor licitatiilor sau cardasia cu acestia. Niculae si-a luat in permanenta angajamente ca va investi zeci de milioane de euro, pentru pastrarea locurilor de munca, retehnologizare, productivitatea muncii si protectia mediului. In acest mod, pretul pe care trebuia sa-l plateasca era mult diminuat in comparatie cu valoarea reala a obiectivului. Sa luam de exemplu combinatul de la Turnu Magurele, caz in care a promis cu mana pe inima ca va investi in mediu nu mai putin de 48,205 milioane de USD. Suntem convinsi ca semnatarii respectivului contract de privatizare
s-au prapadit de ras cand au citit cati bani se angaja Niculae sa verse la malul Dunarii. Si totusi, au semnat documentul, favorizand distrugerea SC TURNU SA, fiind convinsi ca niciodata nu vor fi trasi la raspundere. Pana azi au avut dreptate, magnatul zimnicean ducandu-si planurile la bun sfarsit.
Schimbare de strategie
In momentul actual, actionari ai SC NITROFERTILIZER SA sunt SC DONAU CHEM SRL - 79,05%, SIF Transilvania - 13,92% si alti actionari - 7,01%. Putin peste o suta de salariati vor fi mentinuti in societate, restul urmand a fi disponibilizati, primind la concediere doar doua salarii lunare compensatorii. Contrar obiceiului sau, Ioan Niculae a preferat sa pastreze tacerea in legatura cu aceasta tranzactie. De obicei apela la unele ziare agreate - financiare sau nu -, in care apareau lungi si optimiste declaratii de presa. Cum in ultima vreme putin sunt aceia care mai au timp sa dea crezare angajamentelor pe care fostul securist si le tot asuma de ani buni, acesta a schimbat strategia. Era de asteptat ca, pana la urma, minciunile magnatului sa ajunga la sfarsit.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.