Grupul de Investigatii Politice (GIP), condus de Mugur Ciuvica, publica documente prin care arata ca Mircea Basescu, fratele presedintelui Traian Basescu, este un apropiat al lui Bogdan Buzaianu, fostul patron al Energy Holding. Reamintim ca seful st
Grupul de Investigatii Politice (GIP), condus de Mugur Ciuvica, publica documente prin care arata ca Mircea Basescu, fratele presedintelui Traian Basescu, este un apropiat al lui Bogdan Buzaianu, fostul patron al Energy Holding. Reamintim ca seful statului a nominalizat compania Energy Holding printre "baietii destepti" din sectorul energetic. Intr-o fotografie facuta publica de GIP, Mircea Basescu si Bogdan Buzaianu stau impreuna la o masa, cu paharele in fata.
Intr-un interviu publicat in 9 martie 2007, Mircea Basescu declara ca "l-am vazut o singura data pe Bogdan Buzaianu, dupa semnarea contractului cu Energy Holding. Am avut o discutie tehnica, fiindca a fost nevoie de o adaptare a instalatiei electrice. Nu suntem nici macar cunostinte, de prietenie nu poate fi vorba". "Fotografiile pe care le publicam astazi demonstreaza ca Mircea Basescu minte. Este imposibil ca doua persoane care nu "sunt nici macar cunostinte" sa se afle in ipostaze precum cele din fotografiile pe care le publicam. Este evident ca fotografiile nu au fost facute la "discutia tehnica" la care se refera Mircea Basescu. Daca fratele presedintelui ar spune adevarul, ar insemna ca Bogdan Buzaianu ii soptea la ureche, printre pahare si sticle de bautura, detalii tehnice referitoare la "adaptarea instalatiei electrice", se arata intr-un comentariu al GIP. Grupul de Investigatii Politice publica, de asemenea, Contractul de furnizare a energiei electrice nr. 16 din 23.08.2005, incheiat intre SC Energy Holding SRL si SC Plusfood Constanta SRL, semnat de Mircea Basescu.
"Prevederile acestui contract demonstreaza, inca o data, relatia extrem de stransa dintre fratele presedintelui Basescu si <<baietii destepti din energie>>, mai arata GIP. Articolul 10 al Contractului se refera la "Drepturile cumparatorului". Potrivit literei e) a acestui articol, cumparatorul, adica firma condusa de Mircea Basescu, primeste din partea Energy Holding dreptul "sa racordeze la instalatii proprii, in conditiile legale, cu avizul furnizorului, cumparatori de energie electrica (subconsumatori)". La randul lui, cumparatorul este obligat, potrivit articolului 9, litera k, "sa suporte orice consecinte asupra subconsumatorilor, ce decurg din restrictionarea sau intreruperea furnizarii energiei electrice catre subconsumatori, ca urmare a nerespectarii prevederilor prezentului contract". "Asadar, prin contractul incheiat cu Energy Holding, firma lui Mircea Basescu devine intermediar de energie electrica", precizeaza GIP.
Fratele Basescu avantajat
GIP considera ca acest contract este foarte avantajos pentru Plusfood Constanta SRL din doua motive. "Mai intai, pentru ca pretul de 84 - 87 de dolari/MW pe care Plusfood il plateste pentru energie este foarte mic, mult mai mic chiar decat cel cu care firma lui Mircea Basescu cumpara energie direct de la Electrica. In zona Constanta, doar consumatori foarte mari, cum este, de pilda, Compania Nationala Administratia Porturilor Maritime SA, obtin energie la preturi ceva mai mici. Acesti consumatori cumpara, insa, cantitati de sute de ori mai mari decat cele achizitionate de Plusfood Constanta SRL", arata GIP. De remarcat, compania condusa de Mircea Basescu a cumparat, in perioada 1 octombrie 2005 - 30 septembrie 2006, 4650 MWh. Adica 4.650.000 kW intr-un an. De remarcat, in mod normal, o familie cu un venit mediu, care locuieste intr-un apartament, la bloc, consuma circa 200 kW lunar. Ceea ce inseamna ca, aproape 2000 de familii (adica 25 de blocuri cu 80 de apartamente) consuma aceeasi energie ca si "marea" firma a fratelui presedintelui. Orice "negustor" stie ca atunci cand vinzi o cantitate mai mare din orice produs se acorda un discount. Ceea ce nu se intampla atunci cand cand vinzi "en detail". Este normal ca o companie mare care consuma 4000 MW pe luna sa ceara un pret mai avantajos decat un IMM care consuma 4000 MW pe an! De aceea, se naste intrebarea de ce compania administrata de Mircea Basescu, in conditiile in care consuma o cantitate de energie suficient de mica, adica aproximativ cat 25 de blocuri de locuinte, nu plateste acelasi pret ca si populatia, de 120 dolari/MW? De ce plateste cu 33 de dolari/MW mai putin decat orice cetatean al tarii?
Intalnire la Bamboo
Referindu-se la intalnirea cu Nicolae Bogdan Buzaianu, unde a fost fotografiat impreuna cu acesta, fratele presedintelui a precizat ca aceasta a avut loc
in Bucuresti, in decembrie 2006, la Clubul Bamboo.
"Eram cu niste prieteni si cu sotiile in Bucuresti. Buzaianu era si el acolo, la Bamboo, cu un grup de prieteni. La un moment dat, m-a vazut si a venit la mine la masa. A stat vreo cinci minute: "Ce mai faceti? Ce mai spuneti?", politetile de rigoare", a spus Mircea Basescu. El a relatat ca Buzaianu s-a ridicat apoi si a revenit cu doi-trei dintre cei cu care statea la masa. "Unul dintre ei era director de banca, o banca italiana parca, ceilalti nu mai tin minte cine erau. Am facut cunostinta si cam asta a fost tot", a spus fratele presedintelui. Mircea Basescu a precizat ca, in decembrie 2006, cand a avut loc intalnirea de la Bamboo, il cunostea pe Buzaianu, pentru ca acesta fusese in biroul sau cand se semnase contractul de furnizare de energie intre firma Energy Holding si SC Plusfood Constanta. "Directorul tehnic al firmei noastre incercase sa incheie contracte cu Hidroelectrica sau Nuclearelectrica, dar nu am primit de la acestia decat flit-uri. Si atunci am auzit ca s-ar putea ca de la Energy Holding sa putem primi energie la un pret totusi acceptabil. Ce credeti, ca n-am fi vrut sa primim energie direct de la Hidro? Dar ne-au tratat cu flit", a spus fratele presedintelui. El a mentionat, de asemenea, ca nu il anunta pe seful statului in legatura cu contractele pe care le incheie si ca, in general, nu discuta cu acesta despre afaceri.
Mircea Basescu: "Il dau in judecata pe Ciuvica daca in 24 de ore nu prezinta probe"
Fratele sefului statului, Mircea Basescu, a declarat, ieri, ca il va da in judecata pe Mugur Ciuvica, daca acesta nu aduce probe, in 24 de ore, in sprijinul afirmatiilor conform carora el cumpara energie la pret mic si de asemenea ca o revinde, transmite Mediafax.
"Daca Ciuvica nu aduce probe in 24 de ore ca eu iau energie electrica ieftina si ca eu revand energie electrica, il dau in judecata", a declarat Mircea Basescu. Fratele presedintelui a mentionat ca este manager de punct de lucru al firmei SC Plusfood Constanta, societate romaneasca cu capital integral olandez si a precizat ca risca sa fie dat afara daca cele sustinute de Ciuvica ar fi adevarate. Mircea Basescu infirma declaratiile lui Mugur Ciuvica, conform carora Nicolae Bogdan Buzaianu ii este apropiat, si neaga totodata ca firma Plusfood din Constanta se ocupa cu revanzarea de energie electrica. Mircea Basescu a mentionat ca, potrivit contractului semnat cu Energy Holding, firma Plusfood primeste energie electrica la pretul 87,4 dolari/MWh, pret despre care foarte multi oameni de afaceri cu care a vorbit sustin ca nu este un pret mic. El a tinut sa precizeze ca firma nu revinde energie, neavand asa ceva printre obiectele de activitate. "Daca as face asa ceva, olandezii ar afla si m-ar da afara in secunda doi", a mai spus fratele presedintelui. "Dupa '90, eu nu am facut politica, m-am ocupat strict de afaceri. Nu am intrat in partidul fratelui meu. Nu prea am timp sa ma uit la dezbaterile politice si nu discut cu acesta despre politica. Nu sunt membru in nici un partid si nu am timp sa vorbesc cu fratele meu despre politica", a spus, de asemenea, Mircea Basescu.
Mana-n mana cu "baietii destepti"
Un alt motiv pentru care GIP considera ca acest contract incheiat cu Energy Holding este foarte avantajos pentru Plusfood Constanta SRL este ca, pentru ca firma fratelui presedintelui Basescu, un SRL cu capital social de doar 90 de dolari, care nu are intre obiectele de activitate intermedierea energiei electrice, primeste dreptul de a revinde energia achizitionata. "Practic, in loc ca Energy Holding sa vanda direct energia consumatorilor din zona libera Constanta Sud, i-o ofera lui Mircea Basescu, dandu-i si posibilitatea de a o revinde mai departe. Intrebat despre afacerile lui Mircea Basescu cu Energy Holding, Traian Basescu a cerut public sa i se precizeze daca energia cumparata de fratele sau ,are pret de hidro sau pret normal". Raspunsul la dilema presedintelui este simplu: fratele sau este un prieten al baietilor destepti, care a primit de la baietii destepti si energie la un pret mic, si dreptul de a revinde aceasta energie!", afirma reprezentantii Grupului de Investigatii Politice.
Energy Holding, intre Basescu si Tariceanu
Presedintele Traian Basescu a declarat, saptamana trecuta, ca a aflat din sinteza de presa ca firma condusa de fratele sau, Mircea Basescu, cumpara energie de la Energy Holding. Intrebat, la Bruxelles, daca stia ca firma condusa de Mircea Basescu a semnat un contract cu Energy Holding, Basescu a raspuns: "Intrebati-l pe el! Nu imi raporteaza ce face". "Dar puteti sa-mi spuneti daca are pret de hidro sau pret normal?", s-a adresat Basescu ziaristilor. Reamintim, in urma cu aproximativ doua saptamani, presedintele Traian Basescu si premierul Calin Popescu Tariceanu s-au acuzat reciproc de minciuna, la TVR, seful statului intervenind in direct intr-o emisiune, dupa ce seful Executivului s-a referit, in contextul unei discutii privind grupuri de interese, la nota ALRO semnata de acesta. Basescu a intervenit telefonic in emisiune, acuzandu-l pe Tariceanu ca minte si explicand ca a semnat rezolutia ALRO deoarece compania, ca alti operatori economici, era obligata sa se prezinte la Ministerul Economiei "cu valiza cu bani" pentru a obtine prelungiri de contracte. Seful statului s-a referit in acest context la firma Energy Holding, intrebandu-l pe Tariceanu daca stie la ce anume se refera, dar fara sa prezinte detalii in acest sens.
"ALRO Slatina nu reusise sa primeasca diferenta de 25% din energie decat intr-o singura modalitate, prin Energy Holding. Va spune ceva firma aceasta? (...) Mie imi spune urmatorul lucru (...) domnul Buzaianu, Energy Holding, firma cu care dumneavoastra ati facut contractul de modernizare (la hidrocentrale de la Portile de Fier - n.r.) cand erati ministru al Industriilor. Va Tech va spune ceva, domnule prim-ministru?", a afirmat seful statului. La randul sau, premierul Tariceanu i-a replicat ca ii spune acelasi lucru ca si sefului statului.
Ulterior, Energy Holding a transmis un comunicat in care se arata ca nu a fost implicata in modernizarea hidrocentralelor de la Portile de Fier si nu are nici o legatura cu Va Tech, iar Nicolae Buzaianu, fostul administrator al firmei, nu mai detine din 2004 nici o functie sau actiuni la Energy Holding. Energy Holding este cel mai mare furnizor privat de energie electrica, cu o cota de piata de 8%.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.