Supravietuirea lui Morega de la Gorj e legata de o chestiune genetica, ce se inscrie in intervalul larg dintre miracol si blestem. Si in natura unei turme deraiate de la evolutie.

Gena imbogatirii rapide, a smecheriei provinciale si a parvenirii politice cu orice pret nu e o noutate. Ea intra insa in categoria acelor gene capabile sa formeze un ochi in plus, o mina suplimentara sau chiar un cap dublu. Motivul pentru care aceasta gena nu se activeaza intotdeauna pentru a da nastere ciudateniei sta in faptul ca, de obicei, nu este compatibila cu supravietuirea acelui exemplar. Capre cu trei coarne, vitei cu cinci picioare, porci cu doua rituri exista. Se nasc, dar mor in scurt timp. Sau, daca traiesc ceva mai mult, nu se pot inmulti. Astfel de animale sint prezentate frecvent la televizor. Dar nu am vazut pina acum turme sau cirezi care sa le adune la un loc tocmai din motivul mai sus-mentionat.

Insa primul semn care trebuie sa ne ingrijoreze este ca, atunci cind asemenea gene produc expresia aberatiei, ceea ce rezulta e privit ca un miracol sau, dupa caz, ca blestem. Studiu de caz: Morega de la Gorj. Pesedistii il privesc ca pe un miracol ce contribuie la prabusirea PNL-ului in sondaje si zimbesc la faptul ca, in curind, nu vor mai fi singurii atinsi de flagelul baronului local. Liberalii vad in Morega un blestem care ii face sa lase capul in pamint de rusine ca sint colegi de partid cu un asemenea exemplar. Penelistii vad in Morega un semn ca, daca vor sa mai cistige ceva capital politic, trebuie neaparat sa amine orice confruntare cu electoratul.

Nu exista turme de moregi. Sint cazuri punctiforme, dar graitoare prin socul pe care il produc atunci cind imaginea lor iese in public. Numai ca aberatia de la Gorj a dezvoltat in timp o gena suplimentara. Gena supravietuirii. Ceea ce il face pe Morega de doua ori mai periculos si de doua ori mai susceptibil de a-si duce caracteristicile anormale pe propriile picioare un timp cit mai lung. Evolutia lui Morega este graitoare in acest sens. Prin toate partidele, prin toate regimurile politice, el a avut succes. Dar un succes personal, singurul tip de succes pe care astfel de exemplare il pot crea. Ele nu contribuie la dezvoltarea speciei. Sint incapabile de acest lucru. Din punctul lui de vedere, Morega a facut un lucru normal. A functionat dupa propriul sau mecanism intern. Din punctul de vedere al turmei politice in care traieste, aceasta s-a abatut de la calea evolutiei si l-a acceptat pe Morega, in loc sa il alunge prin paduri, unde lupii ar fi restabilit echilibrul natural. Secretul supravietuirii lui Morega e ascuns, la rindul sau, in genele lui Tariceanu&Co. Gene care provoaca orbirea si sint sensibile la telefoane, la scrisori. Gene care dezvolta la cote nemaivazute, pentru cineva care se considera liberal, simtul ascunderii gunoiului sub pres. Pentru ca nu din presa a aflat Tariceanu de Morega, zapciul penelist din Gorj…