Sapte judecatori europeni se ocupa de plingerile tuturor functionarilor publici din tarile UE.

Tribunalul Functionarilor Publici (TFP) este componenta specializata a Curtii Europene de Justitie (CEJ) si a intrat efectiv in functiune pe 12 decembrie 2005, iar primele rezolutii au aparut in aprilie 2006. TFP este institutia la care functionarii publici din toate tarile Uniunii pot depune plingeri im-potriva sefilor lor sau chiar a institutiilor europene, daca, de exemplu, sint nemultumiti de rezultatele concursurilor EPSO, organizate pentru posturile din structurile europene, dar si pe probleme salariale sau de discriminare pe motive de nationalitate sau sex.

Principalul „client", Comisia Europeana

Presedintele Tribunalului Functionarilor Publici, britanicul Paul J. Mahoney, un european convins, sustine ca, in fiecare an, un sfert dintre afacerile tratate de Curtea Europeana de Justitie in cadrul Curtii specializate sint legate de functia publica, primul „client" impotriva caruia sint adresate plingerile fiind Comisia Europeana.

Afaceri spectaculoase

Afacerea Cresson a fost una dintre problemele judecate la TFP. Fost prim-minis-tru al Frantei, devenita ulte-rior comisar european, Edith Cresson si-a incalcat obligatiile angajind la cabinetul sau de la Bruxelles pe unul dintre apropiatii sai, Rene Berthelot, chirurg dentar. Ea a fost declarata vinovata de CEJ pe 11 iulie 2006, pentru favoritism, fara sa fie insa instituite repercusiuni penale.

Prima plingere din Romania

La TFP a fost inregistrata si prima plingere depusa de un cetatean roman, care insa a fost respinsa de magistrati. Reclamanta este o tinara romanca, apartinind minoritatii maghiare, care s-a inscris la concursul EPSO/AD/47/06 pentru posturile alocate Romaniei. In reclamatie, ea a solicitat organizatorilor sa fie eliminata „obligativitatea cunoasterii aprofundate a limbii romane" pentru posturile in cauza, sustinind ca cerinta respectiva „este contrara dreptului comunitar" si ca ea creeaza „o discriminare pe baza de nationalitate". — corespondenta din Bruxelles