Este pentru a treia oara - si nici macar nu s-a ajuns la jumatatea mandatului - cand fratele lui Traian Basescu apare in prim-planul atentiei publice. De fiecare data, in conditii cel putin discutabile. Ca sa nu spun dubioase. Acum Mircea, fratele pr
Este pentru a treia oara - si nici macar nu s-a ajuns la jumatatea mandatului - cand fratele lui Traian Basescu apare in prim-planul atentiei publice. De fiecare data, in conditii cel putin discutabile. Ca sa nu spun dubioase. Acum Mircea, fratele presedintelui, este implicat pana in gat in afacerile cu energie. Taman cele parate, in repetate randuri si cu suspecta insistenta, de fratele Traian. In numele sigurantei nationale. Cum de a ajuns Mircea la statutul de "baiat destept"? Prin santajul lui Traian? Si cum ar trebui sa reactioneze Justitia, clasa politica si societatea civila, atunci cand sunt puse pe masa probele unui act de evidenta favorizare pe banii statului, a unui om de afaceri, intrucat acesta este ruda apropiata cu primul om in stat?
Astazi, presedintele Traian Basescu a anuntat ca va fi prezent la sedinta Guvernului. Pentru a incerca sa-l determine pe premierul Tariceanu sa renunte la amanarea alegerilor pentru Parlamentul European. Demersul sefului statului violeaza, din nou, litera si spiritul Constitutiei. Legea fundamentala pe care a jurat, cu ocazia investiturii sale, sa o respecte. Situatiile in care presedintele poate uza de dreptul sau de a participa la sedintele de Guvern sunt strict delimitate de lege. Chestiunea alegerilor, indiferent de ce natura ar fi acestea, nu se incadreaza, sub nici o forma, in conditiile prevazute de Constitutie. Din simplul motiv ca alegerile reprezinta o chestiune de politica interna, iar fixarea datei este o prerogativa a sefului Executivului. Culmea este ca, Basescu se face vinovat de aceasta noua sfidare a legii, chiar in timp ce activitatea Comisiei parlamentare de ancheta asupra actelor prezidentiale este in plina desfasurare. O noua dovada de dispret fata de institutia Legislativului. Sau poate, pur si simplu, nu ii pasa. Fiind convins ca nu va fi nici suspendat si nici demis. Ce poate face Guvernul Romaniei in aceasta situatie? In mod normal, Basescu trebuie lasat in strada. Exista suficiente argumente legale pentru ca accesul sefului statului in Palatul Victoria sa fie, de aceasta data, interzis. Dar probabil, reactia nu va fi atat de intransigenta. Fie, si numai daca ne gandim, ca din Guvern fac parte si ministri ai PD, care a fost, este si va ramane, cel putin un timp, partid prezidential.
Dar daca Basescu tot se va duce la sedinta de Guvern, poate ca nu ar strica sa fie completata ordinea de zi. Si sa fie pusa in discutie relatia fratelui sau, si deci a sa, cu energia. Pana la urma, opinia publica asteapta raspunsul la cateva intrebari de bun simt. Cum de a fost posibil ca Mircea Basescu sa achizitioneze energie prin intermediul firmei Energy Holding, de la stat - asupra careia institutia prezidentiala face presiuni de doi ani lansand si amenintari publice - la un pret cu 50% mai mic decat cel platit de populatie? Si mai ieftin decat al oricarui alt tip de consumator din judetul Constanta? Intreaga energie este utilizata de firmele fratelui presedintelui? In paranteza fie spus, trebuie facuta precizarea ca energia astfel achizitionata ar ajunge pentru iluminarea integrala a bulevardelor plasate intre Casa Presei Libere si Piata Unirii. Nu cumva Mircea Basescu revinde energia la specula? Cu aceasta ocazie, ar trebui totusi lamurite si celelalte doua imprejurari stranii. In care, in 2005, fratii detineau o firma cu datorii la stat, netrecuta insa in declaratia de avere a presedintelui. Sau cum se explica si coincidenta ca, anul trecut, singura firma din judetul Constanta, care a primit licenta de export pentru carne de pasare, a fost tot a fratelui Mircea?
Cum reactioneaza, in fata acestor noi provocari, legalistii colegi ai lui Basescu din Partidul Democrat? Sau cei cativa prieteni interesati ai acestuia, din randul intelectualilor sau ai unor ONG-uri stipendiate?


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.