Fondul pe actiuni Raiffeisen Prosper a suferit fata de inceputul anului o depreciere de 5%, iar Raiffeisen Benefit, de 1%.

Stranutul bursei chineze a speriat atit investitorii straini, cit si pe cei romani. Caderea bursei chineze de la inceputul acestei luni a afectat randamentul a doua fonduri romanesti, Raiffeisen Prosper si Raiffeisen Benefit, care investesc in actiunile unor companii chinezesti. Pe 10 martie 2007, fondul Raiffeisen Prosper inregistra fata de finalul anului 2006 o pierdere de 5,06%, iar Raiffeisen Benefit, de 1,02%. „La sfirsitul anului 2006, ponderea investitiilor in strainatate in activele fondurilor administrate de Raiffeisen Asset Management era de aproximativ 24% pentru Raiffeisen Prosper si de aproximativ 9% pentru Raiffeisen Benefit. Caderea pietei chineze a produs o pierdere de 5 puncte procentuale pe titlurile Raiffeisen Prosper si de 1% pe Benefit", ne anunta Mihail Ion, presedintele Raiffeisen Asset Management. Unde investesc

Plasamentele Raiffeisen Asset Management (RAM) pe pietele straine au vizat fonduri de actiuni, adica instrumente diversificate care au in portofoliu peste 60 de emitenti si care au obtinut in ultimii ani performante peste media pietelor in care au investit. De asemenea, un factor important luat in considerare a fost reputatia managerului acestor fonduri. RAM a investit in fonduri administrate de nume precum JP Morgan Asset Management, Robeco Asset Management si Raiffeisen Capital Management. Raiffeisen Prosper este un fond orientat preponderent spre actiuni. Structura fondului pe clase de active prevede o alocare pe actiuni de circa 40% pe piata interna si 24% pe pietele externe. Alocarea pe obligatiuni a ajuns la 15%, restul portofoliului fiind reprezentat de depozite bancare.

Celalalt fond, adica Raiffeisen Benefit, este orientat preponderent spre obligatiuni. Structura fondului pe clase de active cuprinde 30% titluri de stat, 32% obligatiuni corporative si aproximativ 3% obligatiuni municipale. In scopul cresterii randamentului, circa 22% din active au fost investite in actiuni pe piata interna si 10% pe pietele externe.

In 2006, Raiffeisen Prosper a avut o crestere de 18,19%, iar Benefit de 10,76%. „Speram ca in 2007 cele doua fonduri administrate de Raiffeisen Asset Management sa depaseasca randamentele obtinute in 2006", declara Mihail Ion.

Paguba la fondurile pe actiuni

Fondurile Raiffeisen nu au suferit insa cele mai mari pierderi. Astfel, pe 9 martie 2007 caderea cea mai mare se inregistra pe titlurile fondului Premio de 14,23%, Prosper de 5,06%, Intercapital de 2,33%, BCR Expert de 1,70% si Napoca de 1%. Asta daca ne raportam la fondurile care au expunere mare pe actiuni. Daca ne raportam la fondurile diversificate, observam ca pierderea cea mai mare s-a inregistrat pe Integro de 2,14%, Star Focus de 1,99%, FCEx de 1,85%, Concerto de 1,62%, BCR Dinamic de 1,86%, fondul Benefit aflindu-se in coada listei cu o pierdere de 1,02%. In schimb, topul fondurilor mutuale cu cele mai bune randamente in primele trei luni ale acestui an arata astfel: BT Index cu o crestere de 4,58%, Oportunitati Nationale cu 3,21%, BT Clasic cu 3,10%, BT Maxim cu 3,09% si Fortuna Gold cu 1,60%.