Dupa o cariera politica de 45 de ani, dintre care 12 petrecuti in calitate de sef al statului, presedintele francez Jacques Chirac a anuntat, aseara, in cadrul unei emisiuni televizate, ca nu va candida pentru un al treilea mandat la Palatul Elysée.
Decizia lui Chirac apare cu doar sase saptamani inainte de primul tur al scrutinului prezidential in care Nicolas Sarkozy - candidatul dreptei, socialista Ségoléne Royal si centristul Francois Royal sunt considerati principalii competitori. Primar al Parisului timp de 18 ani, de doua ori prim-ministru si tot de doua ori presedinte, Chirac se poate lauda cu rolul major jucat in incheierea razboiului civil din Iugoslavia, dar si pentru opozitia sa fata de intentia presedintelui George W Bush de a invada Irakul, in 2003. In schimb, pe plan intern, mandatul sau a fost umbrit de numeroase scandaluri de coruptie si de esecul privind reformarea economiei.
Presedintele francez, a carui cariera politica a debutat in 1962, cand a obtinut un post mai putin important in Cabinetul lui Georges Pompidou, a evitat, in timpul ultimelor luni, sa transeze problema candidaturii pentru un nou mandat la Elysée. Analistii politici, pentru care decizia lui Chirac era previzibila, vor sa stie acum daca presedintele il va sustine sau nu pe Nicolas Sarkozy, candidatul de dreapta, avand in vedere relatiile tensionate dintre cei doi. Un prim semn ca Chirac are de gand sa isi ia adio de la viata politica l-a reprezentat ajutorul dat unora dintre apropiatii sai, aflati in posturi cheie din structurile statului, in pastrarea fotoliilor. Recent, Chirac si-a facut mea culpa pentru esecul referendumului din Franta, din mai 2005, pe marginea Constitutiei europene.
In timpul celor doua mandate in fruntea statului, Chirac a reusit sa interzica serviciul militar obligatoriu si a fost primul presedinte francez care a recunoscut ca guvernul de la Vichy a colaborat cu nazistii la Holocaust. Pe plan extern numele sau ramane legat de rolul jucat in finalizarea razboiului civil din Iugoslavia si de refuzul sau de a implica Franta in invadarea Irakului. In ultimii ani, numele lui Chirac a fost mentionat in dosare judiciare, in care au fost deja condamnati mai multi colaboratori ai sai, si care se refera la perioada in care acesta era primar al Parisului (1977 - 1995) si lider al fostei formatiuni RPR, inainte de a deveni presedinte. Daca nu va mai beneficia de imunitate, Chirac va trebui sa dea explicatii in dosarul locurilor de munca fictive de la RPR, platite de Primaria Parisului. Alte cazuri au fost deja judecate sau inchise. (Luciana POP)