Liderul PNG a atins multe teme in interviul publicat in acest weekend de ziarul nostru. Ca de obicei, as zice. La fel ca de fiecare data, nu a parut ca e pus pe glume cind rosteste, cu ritmul unei mitraliere, enormitati. Becali vorbeste serios; vorbele lui descriu o noua Romanie. Pitoreasca, bineinteles; dar nu numai atit.Tacerea nu mai e demult o strategie eficienta de a indigui ascensiunea noului politician care mimeaza, convingator pentru unii, retorica „antisistem". De altfel, de cind a decis ca misiunea lui e salvarea neamului romanesc, Gigi Becali insusi a avut grija sa neutralizeze, prin diverse metode, tentativele de a tacea cu privire la persoana sa. Despre Gigi Becali trebuie sa se vorbeasca; alternativa nu e posibila.

Becali vrea o tara; trebuie sa o aiba. Argumentul lui e fals, dar da bine: de vreme ce e - pentru ca o spune el insusi - cel mai puternic om din tara, trebuie sa fie conducatorul acesteia. Nu are calitati disparate. Le are pe toate, intr-o armonie care ii da certitudinea si, mai mult, credinta ca e programat sa conduca Romania: are bani, are curaj, e un om bun, e un bun crestin, e intelept. Modest, latifundiarul din Pipera proclama ca nu mai are nevoie de nimic, pentru ca are totul. Desigur, ii lipseste Presedintia Romaniei, dar o va bifa si pe asta, in 2009, anul Domnului. Atunci, Gigi Becali va obtine puterea absoluta; va sta la „cirma" si va face ce vrea el din Romania. Atunci, abia atunci chipul tarii pe care il are in minte Gigi Becali se va limpezi intru totul. Desigur, daca nu ii va iesi pasienta, „atletul lui Dumnezeu" se va retrage din viata publica. Nu numai din politica. Isi va lua 50 de oi, va sta acasa cu familia, va minca lapte dimineata, va face brinza si isi va trage o banca. O banca de pe urma careia va scoate un milion de euro pe zi. Bine, in afara de chestia cu banca, restul nu se va intimpla. Ne invirtim in cerc: cel mai puternic barbat din tara asta trebuie sa conduca tara. Or, cine e acesta? Gigi Becali, nu?

Sa ridem putin. De fapt, trebuie sa ridem cam la fiecare dintre „silogismele" lui Becali. Asa face mereu: se invirte in cerc. E aiuritor si ametitor, dar cind Becali are ceva de demonstrat, nimic nu e imposibil. Daca ii lipsesc argumentele, ca un Deus ex machina, coboara insusi Becali. Stolojan, Boc, Vadim, Geoana si Basescu au defectele pe care le au pentru ca asa a spus El. Europa va fi reintregita doar cind Becali si partidul sau vor exporta crestinism ortodox dat prin politica. De ce? Pentru ca asa a spus El! Romania va fi asa, si nu altfel, pentru ca asa a spus El. Cam asta e schema: e ceva in Romania care scapa intelegerii? Ecuatia se va rezolva simplu: nu numai ca Becali va fi cel care va oferi explicatia, ci Becali insusi este explicatia. La limita, hahaielile isterice pe care le scoate personajul cind e bine dispus trebuie sa fie luate ca preludiu pentru mintuirea neamului.

Sa ne oprim, totusi, din ris. PNG are deja, cam in toate sondajele de opinie, peste 15% dintre optiunile electoratului; liderul sau, cel putin dublu, in privinta increderii care se investeste in el. O fi de ris, dar e si de risul lumii ca aceasta excrescenta politica are o asemenea cota (ametitoare). Pe de alta parte, Becali nu e chiar un motiv pentru a fi fericiti, insa, chiar asa, cocotat la o altitudine care ia de regula mintile unor persoane de profilul sau intelectual, exista solutii. Privirea realista e una dintre terapiile care pot da bune rezultate. Ce ne spune aceasta? Intre altele: ca personajul cu pricina se apropie de punctul maximal de crestere. Apoi: ca, asa cum ne rusinam cu un Vadim aberant (de fapt, formularea asta e una pleonastica), la fel vom fi nevoiti sa traim rusinati si cu un Becali care nu e departe, ca profil, de Tribun. Cu alte cuvinte, va trebui sa acceptam ca exista o falie in societatea romaneasca pentru care grandomania, ticalosia, minciuna, fanatismul sint valori in care merita investita incredere.

Cel mai simplu e sa ne imaginam cum ar putea arata Romania din mintea lui Gigi Becali. De fapt, nu e nevoie sa ne imaginam; avem suficiente descrieri clare ale acestui personaj care cer numai sa fie puse cap la cap. Incercati! Daca sinteti de buna-credinta, rezultatul nu va fi decit unul singur: daca cineva vrea sa dea Romania pe Romania lui Becali, atunci va trebui sa renunte la ceva pentru o tara gri, irespirabila, fara Dumnezeu, iesita din mintea unui om in acelasi fel in care duhul rau din poveste scapa din sticla in care fusese inchis.