Liderii Uniunii Europene au adoptat ieri, la finalul celor doua zile ale Summitului european de primavara, o strategie pe termen lung in domeniul energiei si combaterii incalzirii climatice. Presedintele Traian Basescu si premierul Calin Popescu Tari
Liderii Uniunii Europene au adoptat ieri, la finalul celor doua zile ale Summitului european de primavara, o strategie pe termen lung in domeniul energiei si combaterii incalzirii climatice. Presedintele Traian Basescu si premierul Calin Popescu Tariceanu au explicat, intr-o conferinta de presa comuna, la finalul lucrarilor Consiliului, ca Romania trebuie sa constientizeze problemele energetice ale Uniunii. "Energiile regenerabile trebuie introduse pe scara cat mai larga, iar emisiile de carbon trebuie limitate. Sunt lucruri importante pe care trebuie si noi sa le constientizam", a declarat Tariceanu. Basescu si Tariceanu nu s-au contrazis in conferinta, iar la finalul acesteia si-au dat mana.
Pachetul de masuri adoptat la Summit contine patru obiective obligatorii pentru toate statele membre, respectiv reducerea, pana in 2020, cu 20% a emisiilor de gaze cu efect de sera, fata de nivelul din 1990, dezvoltarea surselor de energie regenerabila, astfel incat acestea sa furnizeze, pana in 2020, 20% din necesarul energetic al Uniunii, promovarea eficientei energetice, prin economisirea a 20% din consumul total de energie pana in 2020 si folosirea de biocombustibili in proportie de cel putin 10% din totalul combustibililor utilizati. Toate obiectivele asumate de "Cei 27" sunt obligatorii, urmand insa ca stabilirea cotelor pentru fiecare stat membru in parte sa se faca dupa consultarea cu guvernele nationale.
Diversificarea resurselor
Consiliul European a adoptat o serie de masuri destinate asigurarii unei securitati energetice a Uniunii. Astfel, Comisia Europeana trebuie sa clarifice pana in luna iunie masurile vizand cresterea concurentei, precum separarea "efectiva" a activitatilor de productie de cele de gestionare a retelelor (decuplarea). De asemenea vor fi numiti coordonatori europeni pentru proiectele vizand interconexiuni prioritare ale retelelor energetice, de felul celor intre Franta si Spania sau Germania, Polonia si Lituania. Pentru a asigura o politica unitara a UE in domeniul energiei, sefii statelor membre au cazut de acord sa se procedeze in asa fel incat UE sa vorbeasca intr-un singur glas in chestiunile energetice. Un alt punct prevede finalizarea noului acord de cooperare cu Rusia, in particular in domeniul energiei. In ceea ce priveste diversificarea surselor de energie pentru UE, Comisia Europeana va actiona astfel incat sa se reuseasca intarirea relatiilor UE cu Asia Centrala, regiunile Marii Caspice si Marii Negre.
Protejarea climei
Sefii de stat si de guvern din statele membre ale Uniunii Europene au adoptat un plan de actiune in materie de energie si clima. Astfel, UE isi ia "in mod independent angajamentul ferm de a reduce emisiile de gaze cu efect de sera cu cel putin 20% pana in anul 2020 in raport cu 1990". Acest obiectiv ar putea fi de 30% in cadrul unui acord mondial daca "alte tari dezvoltate se angajeaza sa ajunga la reduceri comparabile" si daca "cele mai avansate tari in curs de dezvoltare isi aduc o contributie adaptata la responsabilitatile si capacitatile lor". Tarile dezvoltate ar trebui sa-si reduca emisiile cu 60% pana la 80% pana in 2050 in raport cu 1990. Energiile regenerabile (eoliana, solara etc.) vor trebui sa reprezinte 20% din consumul energetic al UE in 2020. Repartizarea acestui efort obligatoriu intre cei 27 se va face in stransa colaborare cu statele membre si va tine cont "de diferitele puncte de plecare nationale".


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.