Tara noastra a avut o misiune usoara la primul Consiliu European la care a participat in calitate de stat membru.

Spre deosebire de vecinii sai central si est-europeni, Polonia, Slovacia, Bulgaria sau Cehia, Romania nu are dificult
Tara noastra a avut o misiune usoara la primul Consiliu European la care a participat in calitate de stat membru.

Spre deosebire de vecinii sai central si est-europeni, Polonia, Slovacia, Bulgaria sau Cehia, Romania nu are dificultati in a adera la obiectivul fixat de UE ca, pina in 2020, 20% din energia Uniunii (in medie) sa fie produsa din surse regenerabile. Acesta a fost unul dintre punctele enumerate de presedintele Traian Basescu dupa incheierea lucrarilor Consiliului.

In timp ce statele mentionate, cu o industrie grea considerabila, se bazeaza in principal pe combustibil fosil (carbune), Romania beneficiaza de un potential hidroenergetic important, exploatat deja intr-o masura ridicata. Tara noastra produce acum 25-30% din energie din surse alternative, in timp ce media UE este de 6,5%. De aceea, Romania a sustinut proiectul presedintiei germa-ne in acest sens, asa cum a sustinut si necesitatea separarii productiei energiei de transport si distributie, pentru o piata mai concurentiala, separare care in tara noastra s-a facut deja.

Liderii UE si-au propus si reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera cu 20% fata de nivelul din 1990, pina in 2020. Uniunea spera sa dea un astfel de exemplu Statelor Unite, care nu au semnat Protocolul de la Kyoto si sint cei mai mari poluatori mondiali, precum si Indiei si Chinei, ale caror dezvoltari economice genereaza o crestere proportionala a poluarii. Basescu a precizat ca se spera astfel ca temperatura globala sa creasca fata de perioada dinaintea inceperii industrializarii cu numai 2 grade, in loc de 5, pina in 2050, asa cum se estimeaza in prezent.

Un alt obiectiv stabilit de Consiliul European este redu-cerea consumului de energie pina in 2020 cu 20% fata de nivelul estimat pentru acel an, la nivelul Uniunii Europene.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.