Dupa cum se stie, aceasta perfectare depinde de noi progrese in lupta contra coruptiei. Recent, intr-un interviu acordat Agentiei France Presse, doamna Macovei a reamintit obligatia Romaniei de a definitiva reforma sistemului judiciar si de a cont
Dupa cum se stie, aceasta perfectare depinde de noi progrese in lupta contra coruptiei. Recent, intr-un interviu acordat Agentiei France Presse, doamna Macovei a reamintit obligatia Romaniei de a definitiva reforma sistemului judiciar si de a continua lupta impotriva coruptiei, conform angajamentelor asumate la Bruxelles, cu cateva luni in urma.
Reforma are in vedere, in primul rand, independenta magistratilor. Un alt obiectiv al ei este combaterea coruptiei la nivel inalt. Romania a fost atentionata deja de mai mult ori, dar rezultatele sunt modeste, in raport cu proportiile delincventei. Ce-i drept, in urma infiintarii, in 2006, a DNA (Directia Nationala Anticoruptie), au fost dati in judecata sapte deputati, doi secretari de stat, un ministru si cativa magistrati. E mult, e putin? Fapt este ca doamna Macovei a starnit proteste in lumea celor vizati si influenti. La nivelul partidelor, sprijinul cel mai mare il primeste din partea democratilor si liberalilor, dar nici acesta suficient. Oricum, dupa cum a declarat dansa, pana nu demult aceste trimiteri in fata Justitiei erau de neconceput - o aluzie la guvernarea PSD.
In momentul de fata, lupta nu este castigata. In aprilie vor sosi la Bucuresti doua comisii de specialisti europeni, iar un raport al Comisiei Europene urmeaza a fi facut public in iunie. Dupa cum rezulta din declaratiile recente ale doamnei Macovei, autoritatile romanesti vor fi verificate daca respecta obligatiile asumate privind activitatea Consiliului Superior al Magistraturii, elaborarea noului Cod penal, unificarea jurisprudentei (sa nu se mai dea solutii diferite in cauze identice!), stabilitatea legislativa si infiintarea Agentiei Nationale de Integritate. Aceasta agentie are ca scop cercetarea originii averilor parlamentarilor, magistratilor si oamenilor politici. Textul proiectului de lege respectiv a fost de mai multe ori amendat in Parlament (ca sa spunem altfel) fara nici o jena, turnandu-se "apa in vin", cum spune expresia populara. Formularea actuala nu este insa convenabila nici forurilor de la Bruxelles si nici majoritatii oamenilor cinstiti. In acest timp, doamna Macovei este contestata in tara de o parte a opozitiei, care urmareste inlaturarea ei de la conducerea ministerului.
Neclintita titulara a Ministerului Justitiei declara, insa, ca nu va demisiona...


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.