Presedintele filialei PNL Gorj, Dan Ilie Morega, a fost surprins in timp ce presa sefii institutiilor din judet sa finanteze partidul pentru euroalegeri.

Dan Ilie Morega, seful PNL Gorj, este protagonistul unei inregistrari audio in care acesta le cere bani pentru partid sefilor institutiilor din judet. Inregistrarea a fost facuta la o sedinta a liberalilor gorjeni din 7 martie, iar sumele urmau sa fie folosite in campania de alegeri europarlamentare. Morega a negat initial autenticitatea inregistrarii, dar apoi a revenit si a spus ca era vorba de cotizatiile restante la partid. Dar cel putin unul dintre cei criticati ca nu cotizeaza, un director de spital aflat in plin concurs de confirmare pe post, spune insa ca nu e membru PNL. In inregistrare, Morega spune ca, desi a luat note mari la probele scrise, directorul respectiv poate pierde concursul la proba de interviu daca nu da banii la partid. Proba de interviu s-a tinut ieri, la Bucuresti, iar rezultatul se afiseaza luni.

Dan Ilie Morega, presedintele filialei PNL din judetul Gorj, este protagonistul unei inregistrari audio, difuzata joi seara de Realitatea TV, in care acesta le cere bani pentru partid sefilor institutiilor deconcentrate din judet. Inregistrarea cu pricina a fost facuta la o sedinta a liberalilor gorjeni din 7 martie 2007, iar sumele urmau sa fie folosite de PNL in campania de alegeri europarlamentare.

Initial, Morega a negat ca ar fi cerut bani pentru partid si a declarat ca inregistrarea este o „facatura". Ulterior, el a revenit asupra declaratiilor si a recunoscut veridicitatea inregistrarii. El a spus, totusi, ca nu era vorba despre bani dati de institutii pentru partid, ci despre cotizatii restante ale membrilor PNL din institutiile respective. Dar cel putin unul dintre cei criticati ca nu cotizeaza, director de spital, sustine ca nu e membru PNL.

Santaj la spital

Printre cei criticati de Morega ca nu au adus banii la partid, managerul interimar al Spitalului Judetean Tirgu-Jiu, Florin Mergea, caruia i s-a reprosat ca n-a reusit sa adune banii asteptati. Pentru acest fapt, a fost tras la raspundere Aristica Morosanu, directorul Autoritatii Sanitare Publice Gorj, institutie careia i se subordoneaza spitalul condus de Mergea, prezent la sedinta respectiva. Cind Morosanu i-a spus lui Morega ca au fost probleme in colectarea banilor de la Florin Mergea, seful PNL a amenintat ca, daca managerul nu va da banii, va interveni ca acesta sa nu treaca de concursul ce i-ar putea conferi titlul de manager definitiv, concurs aflat in desfasurare in aceste zile: „Sa aduceti banii! Ca sa stiu. Daca nu, nu ia examenul". In inregistrare, Morosanu spune ca Mergea deja a luat 9,10 la prima proba a examenului, cea scrisa, si ca in ziua sedintei avea de sustinut a doua proba, prezentarea proiectului de management. Potrivit calendarului de concurs, Florin Mergea a sustinut a doua proba pe 7 martie, de unde rezulta ca aceasta este ziua in care s-a purtat discutia incriminata.

Nota obtinuta de Mergea la prima proba nu l-a impresionat pe Morega, care a spus: „La scris poate sa ia nota mare. La interviu... Si asta e problema. (...) Aminam concursul!".

„Nu sint membru PNL"

„Nu sint membru al nici unui partid politic. Nu mi-a cerut nimeni bani. Nu am ce sa comentez la chestia asta", a declarat pentru „Cotidianul" Florin Mergea, aflat ieri in Bucuresti, la proba de interviu. Dupa ce a obtinut 9,10 si 9,42 la primele doua probe de concurs, Mergea a sustinut ieri si interviul despre care Morega spunea ca poate decide obtinerea postului de manager. Rezultatul interviului va fi afisat luni.

„Cotidianul" l-a contactat pe Dan Ilie Morega si l-a intrebat de ce a cerut cotizatii de la Florin Mergea, in conditiile in care acesta din urma spune ca nu e membru de partid. „Dl Mergea este membru PNL. Ma rog, eu asa stiam. Eu i-am semnat adeziunea. Poate a facut respectiva afirmatie stiind ca nu mai exista adeziunea lui, poate a fost sustrasa, oricum, cind ma intorc luni la Tirgu-Jiu o sa verific in dosare". Totusi, presedintele PNL Gorj nu a explicat clar de ce cind contabiliza restantele la cotizatii, pronunta nume de institutii, si nu de persoane. „Pai, daca sint mai multi membri in respectivele institutii, este normal ca sa se stringa cotizatiile de la toti odata", a mai spus Morega.

Ce spun „restantierii"

Sefii institutiilor descentralizate care s-au regasit pe inregistrare au declarat ca seful filialei cerea cotizatia membrilor care au ramas cu restante la partid. Directorul Agentiei pentru Plati si Interventie in Agricultura (APIA) Gorj, Mihai Versin, spune ca el plateste cotizatie un milion de lei pe luna si ca era restantier de doua luni. El a mai precizat ca la institutia pe care o conduce sint 17 membri PNL. La rindul lui, seful Inspectiei in Constructii, Vasile Popescu Purcel, spune ca suma invocata de Morega reprezinta sumele restante la plata cotizatiilor pe mai multe luni si ca la institutia pe care o conduce sint trei membri PNL. Seful institutiei a mai precizat ca valoarea cotizatiei lunare in cazul sau este de doua milioane de lei vechi. In ceea ce priveste Garda Financiara, surse din interiorul PNL au recunoscut vocea care spunea ca restanta „e rezolvata" ca fiind cea a inspectorului Cristi Juscu.

Un erou al muncii socialiste Inainte de 1989, sef al Cooperatiei si Erou al muncii socialiste. Dupa, turist prin mai toate partidele. Dan Ilie Morega a fost la un pas sa fie linsat de protestatari in decembrie 1989, insa nu a avut nici o problema sa supravietuiasca fiecarui regim politic ajuns la putere. In 1991 a fost numit director FPS, postura din care a fost promovat de Guvernul PDSR pentru un interimat de sase luni pe postul de prefect de Gorj. In 2000 a candidat, fara succes, din partea ApR, la primaria orasului Tirgu-Jiu, pentru ca apoi sa migreze spre PNL-Cimpeanu. La alegerile locale din 2004, Morega candida din partea PRM. De aici a sarit in barca guvernamentala a PNL. In 2005 a fost numit subprefect de Gorj, iar apoi a devenit presedinte PNL Gorj. Morega a fost, pentru doua zile, si consilier la Autoritatea de Control a Guvernului, fiind eliberat din functie dupa ce presa i-a publicat CV-ul. Morega, ajuns intre timp si doctor in economie, a comandat ca portretul sau sa fie zugravit pe zidurile bisericii din Pades. (D.D.)

Sursa video: Realitatea TV