Presedintele Traian Basescu a anuntat ieri, la intoarcerea de la Bruxelles, ca la reuniunea Consiliului Europei s-a decis crearea unei piete unice europene a energiei, lucru care ar putea presupune scaderea pretului la gaze si electricitate.
Presedintele Traian Basescu a anuntat ieri, la intoarcerea de la Bruxelles, ca la reuniunea Consiliului Europei s-a decis crearea unei piete unice europene a energiei, lucru care ar putea presupune scaderea pretului la gaze si electricitate.
"Decizia cea mai importanta din documentul adoptat de CE presupune crearea unei piete unice a energiei in UE", a declarat Basescu. El a explicat ca, in foarte scurt timp, in statele UE nu vor mai fi 27 de piete in care furnizorii sa vanda energie electrica, ci o singura piata care va negocia cu furnizorii. "Din acest moment, va fi imposibil pentru cei care fac din aprovizionarea cu energie un instrument politic sa nu mai tina cont de aceasta piata formata din 500 de milioane de cetateni", a spus seful statului explicand ca este vorba de energie electrica si gaze. "Celelalte categorii nu intra in structura pietei energetice unice. Probabil vor fi in viitor si pentru titei si carbune. Deocamdata discutam de piata unica gaze si piata unica electricitate", a precizat Basescu. El a mai spus ca unul dintre imperativele atingerii acestei performante este crearea unei autoritati de reglementare independente, puternice si capabile, care sa dea nediscriminatoriu energie electrica. "Ca sa traduc pe romaneste, sa nu fim in fata unei oferte pentru unii muma si altii ciuma, adica 24 dolari unii si 120 dolari megawattul pentru altii. Autoritatea trebuie sa fie extrem de puternica", a declarat Basescu. El a mai precizat ca, in perioada urmatoare, Comisia Europeana va face evaluarea potentialului fiecarei tari. "Unele tari vor putea sa realizeze parte din parametrii stabiliti integral, altele mai mult, iar altele mai putini.
Sunt tari care sunt energetic dependente 100%dintr-o singura sursa. Ele n-au sansa Romaniei care are termocentrale pe carbune si gaze, energie nucleara. Vor fi pretentii diferite si finantari diferite", a explicat presedintele. Basescu a mai spus ca se va discuta de un pret generat de piata unica. "Nimeni nu-si poate imagina ca in UE ar putea exista asemenea discrepante cum sunt in Romania. Piata va dicta pretul general. Perceptia mea e ca pe o piata unificata a energiei preturile vor scadea", a conchis Basescu. (A.H., R.A.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.

9AM recomanda:

Vrei sa fii la curent cu cele mai importante stiri?
Urmareste-ne si pe Facebook

TI-A PLACUT ACEST ARTICOL?

Aboneaza-te la 9AM pentru a primi articole similare.

Sau
Aboneaza-te prin