Ieri-dimineata, familia Voicu a predat Ministerului Culturii vioara Stradivarius care facea obiectul litigiului. Instrumentul va fi expertizat si dat in folosinta unui violonist.

Dupa ce, saptamina trecuta, o data cu expirarea ulti
Ieri-dimineata, familia Voicu a predat Ministerului Culturii vioara Stradivarius care facea obiectul litigiului. Instrumentul va fi expertizat si dat in folosinta unui violonist.

Dupa ce, saptamina trecuta, o data cu expirarea ultimatumului dat de MCC, oficialii initiasera actiuni in justitie pentru recuperarea pretioasei viori, Madalin Voicu a hotarit sa puna capat litigiului, predind ieri-dimineata instrumentul la sediul ministerului. De acolo, vioara a fost dusa direct la Muzeul National de Arta, unde, conform declaratiilor oficialitatilor, exista cele mai bune conditii de depozitare. Ministrul Adrian Iorgulescu a anuntat, dupa incheierea formalitatilor de predare-primire, ca intilnirea a decurs in conditii normale, urmind ca MCC sa comande o expertiza care sa stabileasca autenticitatea instrumentului cumparat de statul roman pentru Ion Voicu, tatal lui Madalin. Vioara se va numi "Stradivarius Elder Voicu", asa cum a cerut familia regretatului instrumentist, si va fi data in folosinta unui tinar violonist.

Razgindire in direct

Joi seara, la emisiunea "100%" de la Realitatea TV, Madalin Voicu anuntase in direct ca este dispus sa "cedeze" vioara ministerului, cu toate ca, a repetat el, detine "un document care atesta proprietatea" lui Ion Voicu asupra valorosului instrument. Adrian Iorgulescu a contrazis, in aceeasi emisiune, afirmatiile lui Madalin Voicu: "Proprietatea asupra viorii apartine in mod indubitabil statului roman. Avem actul prin care statul roman a livrat banii pentru cumpararea instrumentului. (...) Domnul Voicu nu poate sa daruiasca ceva ce nu ii apartine". Vioara, fabricata in 1702 de Antonio Stradivari si estimata la aproximativ doua milioane de euro, a fost cumparata in 1956 din Elvetia si data in folosinta lui Ion Voicu. In 1986, acesta a returnat instrumentul statului, insa si l-a luat inapoi imediat dupa Revolutie. Ieri la ora prinzului, vioara ajunsese la Muzeul National de Arta, intr-o masina blindata, insotita de doi jandarmi.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.