Sotia lui Ion Voicu, Madeleine, si ministrul culturii Adrian Iorgulescu au semnat ieri, la pranz, actul de predare-primire a viorii Stradivarius, iar instrumentul este in prezent transportat la Muzeul National de Arta al Romaniei intr-o masinuta blin
Sotia lui Ion Voicu, Madeleine, si ministrul culturii Adrian Iorgulescu au semnat ieri, la pranz, actul de predare-primire a viorii Stradivarius, iar instrumentul este in prezent transportat la Muzeul National de Arta al Romaniei intr-o masinuta blindata, pazita de jandarmi.
La muzeu, vioara va fi analizata de doi experti care vor stabili daca este intr-adevar Stradivariusul cumparat de statul roman, in 1956, pentru Ion Voicu. Potrivit consilierului ministrului, Tudorel Urian, instrumentul va fi pastrat in acelasi loc unde a mai stat, intre 1986 si 1990. Muzeul National de Arta nu va ramane depozitarul viorii pentru mult timp, deoarece Ministerul Culturii va organiza un concurs pentru a acorda dreptul de folosinta al Stradivariusului unui tanar violoniost roman.
Voicu a refuzat sa dea declaratii, pe motiv ca presa a "facut destul scandal pana acum pe acest subiect", si a parasit cladirea ministerului. Madalin Voicu a adus vioara Stradivarius ieri, la ora 11.00, la Ministerul Culturii, unde a venit insotit de mama sa, si a intrat intr-o dicutie cu usile inchise cu ministrul culturii Adrian Iorgulescu, in cadrul careia cei doi au semnat un act de predare-primire a instrumentului. Doi preoti au intrat de asemenea in cabinetul ministrului, pentru a sfinti vioara.
In cadrul discutiei s-a pus problema ca vioara sa poarte numele "Elder Voicu". Alte conditii pentru returnarea viorii, pe care Voicu le-a enuntat joi, la emisiunea "100%" de la Realitatea TV, au fost ca instrumentul sa fie oferit unui muzician tanar, cu varsta cuprinsa intre 25 si 35 de ani, in urma unui concurs national, iar Ministerul Culturii sa organizeze un concurs de vioara care sa poarte numele "Ion Voicu".


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.