Criza politica din Romania a intrat in cea mai periculoasa faza. Poate urma nu restructurarea, asa cum se anunta, ci destructurarea. Fac aceasta afirmatie in deplina cunostinta de cauza. La fel cum, exprimandu-mi de nenumarate ori convingerea ca anti
Criza politica din Romania a intrat in cea mai periculoasa faza. Poate urma nu restructurarea, asa cum se anunta, ci destructurarea. Fac aceasta afirmatie in deplina cunostinta de cauza. La fel cum, exprimandu-mi de nenumarate ori convingerea ca anticipatele dorite de Basescu nu mai erau nici posibile, nici pozitive incepand din vara lui 2005, am spus, pentru prima data chiar in acest colt de pagina ca, daca el va insista, putem avea nu anticipate parlamentare, ci anticipate prezidentiale. Si iata ca ne apropiem de acest deznodamant. Cand ma refer la destructurare, ma gandesc nu la una, ci la mai multe institutii ale statului: Presedintie, Guvern, Parlament. Dar si la societatea civila.
Respingand legea modificata a referendumului, Curtea Constitutionala a strecurat in textul deciziei ei o soparla mortala pentru presedintele Basescu. Daca Parlamentul vine cu un nou proiect de lege a referendumului prin care prevede o simetrie, in sensul ca seful statului poate fi desemnat din primul tur cu jumatate plus unu dintre cei prezenti la vot, atunci si demiterea este constitutionala si acceptata in acelasi fel. Adica exact asa cum doresc adversarii lui Basescu. Comisia de ancheta merge inainte si putem sa ne exprimam o certitudine asupra concluziilor ei. Presedintele, se va spune, a incalcat Constitutia si trebuie suspendat. Intre timp, poate fi modificata Legea referendumului. Ceea ce inseamna ca daca Opozitia doreste, ajutata fiind si de PNL, Basescu ar putea fi demis. Sau tinut intr-o suspendare nesfarsita. Innebunit de aceasta perspectiva, el face greseala dupa greseala. A ajuns sa se parasca singur pentru interventii la Parchetul General pentru diverse persoane cercetate de procurori. In timp ce fratele lui a fost descoperit ca invarte afaceri foarte profitabile cu Energy Holding, pe care de atatea ori seful statului a denuntat-o, Stolojan, fostul sau consilier prezidential, joaca in hora cu ALRO, societate favorizata tot public de catre presedinte, dar, culmea, cercetata penal de chiar procurorul sau de serviciu, Nastasiu. Caruia i-au crescut nenumarate bube in cap, cea mai grava fiind scoaterea lui Hayssam din tara. Asa cum se va afla, la intelegere cu Basescu. Si, colac peste pupaza, insetat de atata energie ieftina care ii scumpeste la punga pe cetateni, pagubind grav statul, ALRO a ajuns sa aiba atat de multi megawati incat la randul lui vinde. Spre profitul unor particulari. Bate vantul si printre consilierii de la Cotroceni. Oamenii in care Basescu mai are incredere au ajuns atat de putini, incat sunt incadrati, dupa modelul fanariot, sotul la SIE, sotia la Cotroceni. Acum, ca nu mai doreste imediat si referendum pentru uninominale, drumul demiterii lui Basescu e liber. Mai ales ca si alegerile pentru Parlamentul European se muta in toamna. Tot din motive de criza.
Guvernul nu poate fi restructurat cu PD inauntru. Pentru ca va fi trantit de Opozitie. Nu va primi vot de incredere. Sau va primi vot de cenzura. Tariceanu este intre ciocan si nicovala. Cu un picior si jumatate afara din Victoriei. Aproape debarcat. La randul lui, Parlamentul, daca va vota in graba o lege prin care schimba sistemul de vot in Romania, s-ar putea sa dea din lac in put. Sa inlocuiasca ceva nu foarte bun cu ceva foarte rau. Si el se poate destructura. Iar societatea civila e si ea in pom. Din simplul motiv ca, divizate de presedinte, ONG-urile incep sa se incaiere. Unele erijandu-se, fara temei, in reprezentantele altora. Ca sa nu mai vorbim de batalionul intelectualilor de la Cotroceni. Care isi ridica in cap alti intelectuali. In fine, si presa a intrat intr-o stare de mare paruiala. Situatie comparabila doar cu ceea ce se intampla prin 1990. Inainte si dupa mineriade. Si mandatul lui Basescu e tot o mineriada.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.