Drogurile intra in penitenciare ascunse in patrunjel, bomboane, pachete de tigari. Un ordin al ANP va intra in vigoare la 1 aprilie si va interzice primirea coletelor prin posta.

Un seminar privind reintegrarea sociala a fostilor consumatori de droguri care au executat sentinte privative de libertate a adus in discutie si problema intrarii si distribuirii de substante toxice in unitatile penitenciare. „Drogurile intra sub forma de colete postale cu alimente, trimise de expeditori pe care detinutii afirma ca nu-i cunosc. Dozele, in cantitati mici, sint strecurate in bomboane, patrunjel, seminte, margarina", spune Loredana Corduneanu, inspector principal la Administratia Nationala a Penitenciarelor. Ca tip de drog predomina heroina, iar la penitenciarele din Muntenia sint cele mai frecvente intrari de acest gen. „In general, in penitenciarele supraaglomerate, cum este Jilava, cu un numar de pina la doua mii de detinuti, se intilnesc astfel de cazuri, mai ales ca acesta este un penitenciar de tranzit. In vestul tarii, de exemplu, detinutii afirmau ca mergeau pe cocaina si ecstasy", ne-a declarat Loredana Corduneanu la seminarul organizat de Biroul de Asistenta Tehnica si Schimb de Informatii (TAIEX) al Comisiei Europene, in parteneriat cu Agentia Nationala Antidrog.

Masuri disciplinare in penitenciare

La penitenciarele din Bucuresti, Jilava, Rahova, in momentul vizitelor, detinutii primeau colete cu alimente, care erau verificate de fata cu ei si in care se gaseau ascunse drogurile. „Erau chemati cei de la DIICOT, care identificau substantele. Nu au fost luate masuri, pentru ca fie detinutii nu recunosteau, fie spuneau ca nu cunosc expeditorii. Cu expeditorul nu puteam vorbi, se ocupau cei de la Crima Organizata. Expeditorii nu erau mama, familia, desi s-au intimplat si astfel de cazuri, moment in care li s-a interzis accesul in penitenciar", precizeaza Corduneanu. Pina in urma cu ceva timp, detinutii puteau primi colete prin posta, insa in majoritatea penitenciarelor s-au des-chis magazine de incinta. „Exista decizia 330 din 20 februarie 2007 a Administratiei Nationale a Penitenciarelor care interzice primirea coletelor postale si va intra in vigoare la 1 aprilie", mai spune inspectorul principal de la ANP.

Drogurile se platesc afara

Plata pentru droguri se face de regula in afara penitenciarului. „Familia celui care primeste sau prietenii sai platesc celui care trimite", mai spune Loredana Corduneanu. Metodele prin care drogurile intra in penitenciare sint variate: de la topirea margarinei si ascunderea drogurilor in ea sau strecurarea in bomboane Sugus si seminte pina la introducerea substantelor toxice in talpa de la incaltaminte si in cusatura de la genti.