Orhideea imperiala, crinul oriental si anthurium, cu preturi care pot ajunge la citeva mii de euro buchetul, au detronat clasicul trandafir.

Orhideea imperiala este, la ora actuala, cea mai scumpa floare pe care o putem cumpara in florariile din Romania. Astfel, pretul unui fir de orhidee imperiala, adusa din Orient, variaza intre 45 si 100 de lei, in functie de marime si de calitate. „Preturile variaza in functie de calitate. Avem orhidee imperiala calitatea I, la 80 de lei, cu o lungime a tulpinii de 80 cm. Apoi, avem orhidee de calitatea a II-a, la un pret de 60 de lei, si de calitatea a III-a, care costa in jur de 45 de lei", explica reprezentantul florariei Piata Amzei din Bucuresti.

Pe locul doi in topul celor mai scumpe flori se afla crinul oriental, pentru care romanii pot plati un pret care pleaca de la 9,5 lei, daca este achizitionat in regim angro, si ajunge pina la 30 de lei in florarii. O alta floare pe care romanii o pot oferi celor dragi este anthurium, asemanatoare cu calele, si care poate fi cumparata la un pret cuprins intre 15 si 20 de lei firul, floare care intrece ca pret trandafirul.Orhideea, cea mai scumpa floare
la fir din Romania Buchete pina la 2.000 de euro Daca in ceea ce priveste cumpararea florilor la fir pretul poate fi usor estimat, pretul buchetelor nu este unul standard. „Pretul pentru buchete si aranjamente florale depinde de comenzile pe care le primim. Am avut clienti care au spus ca vor cale, indiferent cit costa. Asta depinde de buzunarul si de preferintele oamenilor", spune reprezentanta firmei Eflora Design, din Bucuresti. Aceasta spune ca cele mai scumpe buchete pe care le-a vindut au costat intre 350 si 370 de lei, compuse din trandafiri, respectiv anthurium. Cei de la Flora International spun ca cel mai scump buchet pe care l-au facut a costat 680 de lei si „a constat in trandafiri decorati cu verdeata si alte accesorii, in cosulet". Iar reprezentantul unui lant de florarii bucurestene estimeaza ca un aranjament floral poate sa ajunga si la 2.000 de euro.Anthuriumul este printre
preferintele romanilor Exoticele bat rozele Clasicul trandafir, care se gaseste pe piata la un pret de aproximativ 10 lei, nu mai este la moda, potrivit florarilor. „Nu se mai poarta buchetele cu 101 trandafiri de acum doi-trei ani, care costau pina in 1.000 de lei. Acum oamenii prefera, la acelasi pret, aranjamentele in care se combina diferite flori exotice, cum ar fi bambus, amarige, strelitzia, solidago, anthurium sau limon", povesteste reprezentanta superbuchete.ro. Cea mai ciudata comanda de buchete pe care a avut-o, acum patru ani, a fost un set de 23 de buchete cu cite 23 de trandafiri, spune florareasa. Totusi, cind vine vorba de comenzile la fir, cei mai multi romani prefera tot trandafirii sau orhideele ori alte flori exotice precum proteea, potrivit Dianei Nitu, manager la floripentruea.ro.

Fir de 200.000 de dolari Cea mai scumpa floare din lume este o orhidee care a fost vinduta in China cu 200.000 de dolari. Orhideea a fost crescuta de un grup de cercetatori chinezi si a fost achizitionata in urma unei licitatii. Printre cele mai scumpe flori se mai numara si exemplare din specia crinului de Casablanca, Hydrangea sau Lisianttius. Florile rare nu se importa in Romania, asa cum ne-a precizat si reprezentanta Floria International, care adauga ca „romanii mai saraci cumpara narcise, frezii si zambile, iar cei cu bani, trandafiri si orhidee". „Exemplarele rare sint foarte scumpe si nu sint cautate la noi. Florariile nu risca sa aduca astfel de flori, pentru ca nici nu rezista mult si cumparatorii, daca exista, ar fi foarte rari", explica si cei de la floriintimisoara.ro.

Preferintele romanilor se muta in ghiveci Pe linga tipicele aranjamente florale, care ajung in vazele doamnelor, romanii au prins gustul florilor si al plantelor in ghiveci.Din ce in ce mai multi romani prefera
bonsaiul ca planta de apartament Preferintele romanilor se indreapta si catre florile cumparate in vase sau catre plantele de apartament sau de birou, in ghivece. „Sint multe persoane care cer ca florile sa fie aranjate in vase, pentru a tine mai mult. De exemplu, un buchet de anthurium in vas poate sa coste in jur de 370 de lei", spune reprezentanta Eflora Design. In ceea ce priveste orhideele, un fir aranjat intr-un vas, alaturi de frunze exotice, poate sa ajunga la 100 de lei. Flori de apartament la ocazii speciale

De sarbatori sau cu ocazia diferitelor aniversari sau evenimente, romanii prefera din ce in ce mai mult sa ofere, in loc de flori la fir, plante in ghiveci. „In aceasta primavara, cerintele oamenilor s-au indreptat catre diferite plante in ghiveci, cum ar fi violetele de Parma sau bonsai", spune o angajata a florariei Molnar din Satu-Mare.

Printre cele mai scumpe plante de apartament sau de birou se afla yucca - 1.500 de lei, cicas - 1.600 de lei, beaucarneea - 1.300 de lei si strelitzia - 1.200 de lei.

Din pepiniera, in gradina

In ceea ce priveste plantele mari, brazii cu radacina, care sint plantati in ghivece, sint cei mai scumpi. Preturile variaza intre 650 si 2.000 de lei pentru un puiet, care poate decora gradina. Desi este greu de intretinut, multi romani sint dispusi sa plateasca intre 500 si 690 de lei pentru un bonsai.