Procurorul Adrian Sava, de la Parchetul de pe langa Tribunalul Hunedoara, a declarat, in cadrul procesului cautatorilor de comori din Muntii Orastiei, ca a fost identificata cea de-a sasea bratara dacica din cele 15 furate din situl Sarmizegetusa Reg
Procurorul Adrian Sava, de la Parchetul de pe langa Tribunalul Hunedoara, a declarat, in cadrul procesului cautatorilor de comori din Muntii Orastiei, ca a fost identificata cea de-a sasea bratara dacica din cele 15 furate din situl Sarmizegetusa Regia. Bratara a fost reperata in SUA, la o galerie de arta din New York.
Adrian Sava a prezentat, ieri, la Deva, o fotografie a bratarii, declarand ca autoritatile romane vor incepe procedurile de aducere in tara a obiectului, acesta fiind necesar si ca proba in procesul intentat cautatorilor de comori din Muntii Orastiei. "Procedurile de recuperare a celei de-a sasea bratari au fost demarate. Intentionam sa o aducem in tara si sa o prezentam ca proba in proces", a spus procurorul. Sava a mai spus ca bratara are un diametru de aproximativ 12 centimetri, cantareste 682,4 grame si este facuta din aur de 22 carate (93%), argint (5,9%) si cupru (0,82%). "Expertiza, facuta in SUA, certifica provenienta dacica. Este acelasi model, cu cinci spirale. La capete are acelasi motiv, cu capetele de sarpe. Motivele florale de pe aceasta seamana cu cele cinci bratari dacice prezentate in proces la termenul de judecata din luna februarie", a explicat Sava.
Cereri de arestare respinse
Tot ieri, Tribunalul Hunedoara a respins cererile de arestare preventiva a cinci din inculpatii in dosarul bratarilor. Este vorba de Magda David, Iulian Ceia, Mugur Nedelcu, Adrian Nistor si Mihai Zerkula.
Procurorul si-a motivat solicitarea de emitere a unor mandate de arestare preventiva aratand ca acestia au incercat sa intimideze martorii in proces si ca au incercat sa arate ca bratarile n-ar fi autentice. Totodata, procurorul a cerut instituirea sechestrului pe autoturismele si proprietatile celor cinci inculpati. Tot ieri au mai fost audiati sase martori in acelasi dosar.
13 persoane au fost trimise in judecata, in iulie 2005, fiind acuzate de asociere in vederea savarsirii de infractiuni, nerespectarea regimului de ocrotire a unor bunuri apartinand patrimoniului cultural national, efectuarea de detectari si sapaturi neautorizate in siturile arheologice de pe raza judetului Hunedoara, santaj, lipsire de libertate si proxenetism.
Mai valoroase decat "Closca cu puii de aur"
Pe 7 iulie 2005 s-a dispus trimiterea in judecata a celor 13 inculpati pentru efectuarea de sapaturi neautorizate in situl arheologic "Sarmizegetusa Regia" si sustragerea a doua tezaure alcatuite din 15 bratari dacice de aur, evaluate la 1,5 milioane euro, care au fost traficate ilegal pe piata neagra din tara si strainatate. Anchetatorii au apreciat ca valoarea bratarilor este mai mare decat a tezaurului "Closca cu puii de aur". Autoritatile romane au recuperat o parte din bratarile furate din situl arheologic Sarmizegetusa Regia. Astfel, patru bratari au fost recuperate de la un colectionar din America, statul platind pentru ele 800.000 de lei. Acum, cele patru bratari sunt expuse la Muzeul National de Istorie. O alta bratara a fost adusa din Franta, dupa ce a fost identificata la Expozitia Bienala a Anticarilor, la Grand Palais in Paris.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.