Dintre conducatorii Uniunii, europarlamentari si comisari, doar 30% sint femei. Romania se inscrie in media europeana, cu 31% dintre europarlamentari femei.

Uniunea Europeana a declarat anul 2007 anul oportunitatilor egale pentru toti, dar, cu toate acestea, se pare ca la nivelul conducerii UE femeile au mai putine oportunitati decit barbatii, arata o analiza a BBC, cu ocazia Zilei Internationale a Femeii. Doar 30% dintre europarlamentari si comisari sint femei. In legislativul european este vorba de 236 de deputati din totalul de 784, iar in Comisie, de opt comisari din totalul de 27. Chiar daca 30% reprezinta o cota care le permite femeilor sa se coalizeze si sa promoveze politici favorabile protejarii drepturilor femeilor, aceste cifre nu reprezinta decit un prim pas catre egalitatea de oportunitati. Procentul este unul destul de ridicat fata de nivelul international de reprezentare a femeilor in politica: „Este o realizare care merita sarbatorita, dar ar trebui privita ca o platforma pentru inceput", declara Anne-Marie Goetz, de la agentia ONU Unifem.

Diferente nationale

In cadrul delegatiilor nationale, situatia este foarte diferita de la o tara la alta: 46% dintre europarlamentarii olandezi sint femei, dar, in cazul italienilor, cifra scade sub 20%. In cazul Romaniei, cota este putin mai mare decit cea a Parlamentului: 31%, respectiv 11 europarlamentari femei din 35. In fiecare tara europeana exista o forma sau alta de asigurare a unei reprezentari proportionale, dar, in cele din urma, fiecare partid isi stabileste listele de candidati.

Partidele decid

Cel mai bun exemplu l-a stabilit Partidul Laburist din Marea Britanie, care, la precedentele alegeri europene, a propus liste pe care alterna cite un candidat femeie cu cite un candidat barbat, astfel incit 42% dintre laburistii alesi au fost femei. In rest, liberal-democratii britanici din Parlamentul European sint reprezentati in proportie de 58% de femei, iar in cazul conservatorilor, printre cei 27 de eurodeputati se afla doar o femeie. „Situatia e foarte ciudata, nu pot sa faca o fotografie de grup fara mine, pentru ca arata ca si cum ar fi in anii ’30", glumeste europarlamentarul conservator Caroline Jackson. In cazul partidului sau, a explicat conservatoarea pentru BBC, participantii de pe liste au fost alesi prin votul tuturor membrilor, care au preferat candidatii barbati.

Comisia masculina

La nivelul Comisiei Europene, chiar daca 49% dintre functionari sint femei, proportia de reprezentare in primele patru paliere de conducere este de doar 16%. „Exista o armata de femei in pozitii importante, care sint cruciale pentru pregatirea deciziilor, dar nu sint si la nivelul de top al deciziei", comenteaza eurodeputata portugheza Ana Gomez. Inclusiv in cele 107 delegatii ale Comisiei din diverse tari, majoritatea angajatilor sint femei, dar conducerea delegatiei este asigurata, in 98% dintre cazuri, de barbati.