Teza clasica din anii 1980 a lui Deng Xiaoping, care vorbeste despre "economie liberala plus stabilitate politica", se potriveste bine cu conceptul rus de "democratie suverana". In plus, daca cercetam lucrurile mai in profunzime, ideea chineza se dovedeste motivul ascuns din spatele ideii ruse.
Paralelele ruso-chineze nu sunt prilejuite astazi numai de faptul ca ambele tari simt aproape simultan nevoia de a-si reformula strategiile de dezvoltare. Nu exista similitudini numai intre afacerile lor interne, ci si in politica lor externa. Atitudinea tot mai putin prietenoasa a politicenilor americani fata de China si de Rusia arata ca cele doua tari se confrunta cu o problema similara in relatia cu Occidentul: cum sa construiasca aceste relatii astfel incat sa castige respectul celorlalti si astfel incat Guvernul sa nu capituleze in moduri care vor fi intepretate ca semne de slabiciune a unei mari puteri.
Aici se termina actualele asemanari dintre cele doua tari si incep diferentele. De exemplu, Moscova si Beijingul reactioneaza complet diferit la critica venita din partea Occidentului.
La Moscova, aceasta atitudine critica starneste o uriasa indignare, sentiment in spatele caruia se afla strigatul de "dar de ce nu ne placi?!" urmat de o litanie de laude de sine: suntem atat de deschisi, pasnici, responsabili in ceea ce proiveste soarta lumii, stabili, democratici etc. Cea mai raspandita explicatie a motivului pentru care se intampla asta este ca Rusia s-a ridicat din genunchi, a devenit puternica si provoaca astfel reactii ostile. Totusi, in ciuda acestei scenete geopolitice despre subestimarea maretiei ruse de catre Occident, chinezii raman complet impasibili fata de atitudinea Occidentului. Reactia Beijingului - sau, mai precis, lipsa sa de reactie - poate fi definita astfel: orice ar spune si ar scrie despre noi in Occident, China este mare - noi suntem mai presus de asta.
Si in timp ce Rusia striga "haide, iubeste-ma acum!", China nu spune nimic. Dar face in tacere tot ce trebuie pentru a fi sigura ca luna de miere cu Occidentul va veni. In acest sens, ultimele decizii luate de congresul chinez, si care vizeaza liberalizarea viitoare a intregului sistem politic chinez, vor reprezenta un semnal lipsit de ambiguitate catre Occident: priviti la directia in care evolueaza tara. Conceptiile cu privire la o China "rosie" sau "autoritara" s-ar putea dovedi in curand complet depasite. Schimband directia de dezvoltare a tarii, sau cel putin parand sa faca asta, pragmaticul Beijing nu se concentreaza pe "suveranitatea" sa, ci pe democratizare, o abordare care este bazata in mod fundamental pe intelegerea constienta a faptului ca pur si simplu nu exista alta cale de a inlatura barierele din relatiiile cu Occidentul.
Dar ce se poate spune in aceasta privinta despre Rusia? Ca si inainte, Rusia apreciaza in continuare experienta Chinei, dar numai experienta clasica a trecutului si nu si cea a secolului actual. O experienta pe care China insasi o lasa rapid in urma.
Comentariu publicat de Kommersant Agentia "Rusia la zi"